Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Teknologiasta apua palveluihin pitkien etäisyyksien alueilla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.5.2009 8.00
Tiedote -

"Väestön terveys ja hyvinvointi sekä laadukkaiden peruspalvelujen saaminen on turvattava asuinpaikasta riippumatta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen on erityisen haastavaa pitkien etäisyyksien alueilla. Pohjois-Suomen Kaste-hankkeessa vastataan haasteisiin muun muassa hyödyntämällä teknologian käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa", sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko maanantaina 4. toukokuuta Pellon kunnassa.

Ministeri Risikon mukaan Pohjois-Suomen alueella on myös muita erityishaasteista sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä.

"Väestö vanhenee nopeasti ja alueella on muuttotappiosta kärsiviä kuntia. Sosiaali- ja terveydenhuoltoon on osittain vaikea saada henkilöstöä. Saamenkielisten palvelut on varmistettava ja matkailun sesonkiaikoina turistit tarvitsevat palveluja. Nämä haasteet vaativat pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomelta ihan omanlaistaan sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää", totesi Risikko.

Sosiaali- ja terveysministeriön Kaste-ohjelmassa halutaan tukea sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoimintaa myös pitkien etäisyyksien kunnissa ja harvaan asutuilla seuduilla.

"Lapin ja Pohjois-Suomen Kaste-hankkeessa sosiaali- ja terveydenhuoltoa kehitetään kokonaisuutena. Valtakunnallista Toimiva terveyskeskus -ohjelmaa pilotoidaan Kemissä, Torniossa, Kolarissa, Ranualla, Simossa ja Ylitorniossa. Terveyskeskuksissa kehitetään vastaanotto- ja päivystystoimintaa sekä työparityöskentelyä. Lisäksi valjastetaan tietotekniikka sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukseen. Tavoitteena on lopulta laajentaa toimintamallit koko Lappiin", sanoi ministeri Risikko.

Ministeri Risikon mukaan pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomessa on erinomaista yhteistyötä.

"Kunnat, sosiaali- ja terveyspalvelut, opetus, tutkimus ja järjestöt ovat tiiviissä yhteistyössä palvelujen ja niitä tukevien rakenteiden kehittämisessä. Tämä mahdollistaa tarpeenmukaisten palvelujen turvaamisen ja sosiaali- ja terveydenhuollon eheän kokonaisuuden rakentamisen."
Paula Risikko
Sivun alkuun