Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Risikko: SPR koordinoimaan laajemmin vapaaehtoisia häiriötilanteissa

Sosiaali- ja terveysministeriö
9.11.2013 12.00
Tiedote -

"Sosiaali- ja terveydenhuolto on mukana aina, kun on kyse ihmisten turvallisuudesta tai sen uhkaamisesta. On selvää, että sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevissa häiriötilanteissa sosiaali- ja terveysviranomaiset johtavat toimintaa. Jonkun pitää kuitenkin koordinoida myös vapaaehtoisen tuen verkostoa. Suomen Punainen Risti on osoittanut tässä kykynsä, ja ehdotankin, että SPR:n roolia vapaaehtoisten koordinoinnissa häiriötilanteissa laajennetaan", sanoi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko puhuessaan 9. marraskuuta SPR:n Länsi-Suomen piirin 80-vuotisjuhlassa Seinäjoella.

Suomen Punaisella Ristillä (SPR) on Suomessa suuri rooli äkillisiin onnettomuuksiin ja suuronnettomuuksiin varautumisessa ja niiden hoitamisessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on parhaillaan päivittämässä SPR:n kanssa tekemäänsä sopimusta varautumisesta ja ensiaputoiminnasta.  Koska SPR:llä on 50 vuoden kokemus laajan järjestökentän koordinoinnista osana Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa, uudessa sopimuksessa SPR:n koordinointiroolia häiriötilanteissa voitaisiin laajentaa myös muihin vapaaehtoistyötä tekeviin sosiaali- ja terveysjärjestöihin.

"Järjestöjen merkitystä turvallisuuden ylläpitämisessä ja varautumisessa arvostetaan Suomessa. Valtioneuvoston viime joulukuussa tekemässä periaatepäätöksessä kokonaisturvallisuudesta järjestöt ovat osa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista viranomaisten ja elinkeinoelämän rinnalla", ministeri Risikko kertoi.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa palveluiden jatkuminen häiriötilanteissa on ensiarvoisen tärkeää. Kun järjestöt ja niiden vapaaehtoiset toimivat häiriötilanteessa koordinoidusti viranomaisten tukena, viranomaisten ja palvelujärjestelmän voimavaroja vapautuu tilanteen tehokkaaseen hoitamiseen.

"Meidän on huolehdittava yhteiskunnan heikompiosaisista - vanhuksista, sairaista tai loukkaantuneista, liikuntarajoitteisista henkilöistä tai vaikka perheestään eroon joutuneista lapsista. Viranomaisten resurssit eivät yksin riitä laajoissa häiriötilanteissa. On tilanteita, joissa tarvitsemme tueksi koulutettuja vapaaehtoisia, lisää tekeviä käsiä, kuuntelevia korvia ja olkapäitä joita vasten nojata kun hätä on suuri. Näissä tilanteissa järjestöt voivat olla vahvasti mukana", ministeri Risikko sanoi.

Lisätietojaministeri Risikko, p. 050 511 3107

Paula Risikko
Sivun alkuun