Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Sosiaali- ja terveydenhuollon normit on tehty tarpeeseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2009 6.25
Tiedote -

"Sosiaali- ja terveydenhuollon normit ovat tarpeellisia. Niiden purkamisen sijasta kannattaa arvioida kuntien omia toimia, kuten palvelujen tuottamisen tapoja ja henkilöstön osaamisen hyödyntämistä, sekä soveltaa käytäntöön tutkimustuloksia esimerkiksi palvelujen vaikuttavuudesta. Mikään nykylaki ei estä järkevää toimintaa", totesi peruspalveluministeri Paula Risikko maanantaina 24. elokuuta Kunta ja terveys 2013 -seminaarissa Turussa.

Kuntaliiton julkaiseman normikyselyn mukaan kunnat näkevät säästämisen mahdollisuuksia palveluja, henkilöstöä ja hallintoa säätelevien normien purkamisessa. Eniten kahlitsevia normeja kunnat löytävät sosiaali- ja terveyspalveluissa, erityisesti lasten päivähoidossa, vammaispalveluissa ja vanhustenhuollossa.

Ministeri Risikon mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon lait ja normit ovat kuitenkin tarpeeseen tehtyjä.

"Normien lähtökohtana ovat usein havaitut ongelmat, jotka koskettavat erityisesti heikoimpia ja haavoittuvimpia. Lakien ja normien avulla voidaan varmistaa, että sairaat, vammaiset, vanhukset ja lapset saavat yhdenvertaisia ja oikeudenmukaisia palveluja", painotti ministeri Risikko.

"Ilman lakeja ja normeja oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutuminen on paljon vaikeampaa", ministeri Risikko muistutti.

Ministeri Risikko toteaa ymmärtävänsä kuntien huolen.

"Kun valtio asettaa velvoitteita, on sen toki myös kannettava vastuuta siitä, että kunnilla on mahdollisuudet selviytyä niistä. On kuitenkin muistettava, että aina raha ei ole ainoa ratkaisu. Tästä syystä tarvitaan valtion ja kuntien jatkuvaa vuoropuhelua."Paula Risikko
Sivun alkuun