Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Paras-hankkeessa avaimet huumeista aiheutuvien haittojen ehkäisyyn

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2007 9.00
Tiedote -

Päihdetyö on peruspalvelu, johon kaikilla kansalaisilla on yhtäläinen oikeus. Toivon, että tällä hallituskaudella voidaan panostaa ennen muuta päihdeongelmien ennaltaehkäisyyn, ehkäisevän työn ja hoidon menetelmien vaikuttavuuden arviointiin sekä uusien työmuotojen luomiseen, peruspalveluministeri Paula Risikko totesi kansainvälisenä huumeiden vastaisena päivänä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Meillä on tästä hyviä kokemuksia. Saimme 90-luvulla puhjenneen huumeiden suonensisäiseen käyttöön liittyvän HIV-epidemian taittumaan ottamalla ennakkoluulottomasta käyttöön uusia, tehokkaita haittojen minimointikeinoja.

Suomen huumetilanne on tällä hetkellä verrattain hyvä. Huumeiden käyttö ei ole enää 2000-luvun alun jälkeen lisääntynyt ja merkkejä vähentymisestä on havaittavissa. - Ongelmana on, että emme vieläkään kykene tarjoamaan riittävän nopeasti hoitopalveluja kaikille niitä tarvitseville. On syytä selvittää, onko päihdehuoltoa koskevaa lainsäädäntöä tarvetta muuttaa.

Kunnilla on nyt hyvä mahdollisuus vaikuttaa huumeista aiheutuvien haittojen ehkäisyyn ja hoitoon, kun kunta- ja palvelurakenteita ollaan uusimassa. Uusissa rakenteissa päihdetyö on järjestettävä siten, että se nousee laatusuositusten ja -kriteereiden määrittelemälle tasolle. Näin vähennetään muiden palvelujen tarvetta ja saadaan säästöjä tällä hetkellä selkeästi kasvussa oleviin haittakustannuksiin. - Kyse on ennen kaikkea kansalaisten hyvinvoinnin edistämisestä, Risikko painotti.

Pyrin vaikuttamaan siten, että valtioneuvosto vielä tämän vuoden kuluessa voi hyväksyä periaatepäätöksen huumausainepoliittisesta yhteistyöstä vuosille 2008-2011. Tämä periaatepäätös valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa huumausainepolitiikan koordinaatiotyöryhmässä. Valtioneuvostossa on vireillä myös muita hankkeita, joilla huumausainepolitiikkaa ollaan tehostamassa. Uskon eduskunnan vielä tämän vuoden aikana hyväksyvän uuden huumausainelain, jolla suomalainen valvontajärjestelmä sopeutetaan EU:n taholta tuleviin muutostarpeisiin.

Olemme myös aktiivisia kansainvälisessä yhteistyössä. Huumeet ovat globaali uhka, johon on vastattava yhteistoimin. Yhteisyötahoja ovat sekä viranomaiset että järjestöt ja muut pienyhteisöt. Myös kotien ja vanhempien vastuu huumeongelmien ehkäisyssä on tärkeä.

Paula Risikko
Sivun alkuun