Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Päivystyksissä tarvitaan korkeatasoista osaamista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.3.2013 12.21
Tiedote -

"Päivystyksellä on keskeinen rooli pyrittäessä hallitsemaan terveyspalvelujen oikeaa ja tehokasta käyttöä", sanoi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuden T-sairaalan yhteispäivystyksen avajaisissa 22. maaliskuuta Turussa.

Noin 80 prosenttia potilaista tulee sairaalaan päivystyspoliklinikoiden kautta."Hyvä akuuttihoito on tärkeää paitsi potilaiden hyvinvoinnille, myös kuntien taloudelle. Päivystyksen osuus kuntarahoitteisten sairaaloiden kustannuksista on jopa 40 prosenttia", ministeri Risikko totesi.

"Akuuttilääketieteen erikoisalan perustaminen on yksi esimerkki siitä, että päivystyksen merkitys on huomattu", sanoi Risikko. Hallitus hyväksyi viime vuonna asetuksen, jolla perustettiin erikoislääkärikoulutukseen uusi akuuttilääketieteen erikoisala.

"Akuuttilääketieteen erikoislääkärien saaminen etulinjaan on potilasturvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Tämän erikoisosaamisen koulutusta pitää saada myös sairaanhoitajille ja lähihoitajille, katsoi ministeri Risikko.

Ministeri Risikon mukaan ammatillisesti korkeatasoista päivystystä ei voida järjestää pienissä yksiköissä. Ympärivuorokautisille yhteispäivystyksille on tyypillistä lääketieteellisesti vaativa etupäivystys, jolla on tukenaan monialainen takapäivystys ja diagnostiset tukipalvelut.

"Päivystyksen pitää taata korkealaatuinen, oikea-aikainen, yhdenvertainen ja vaikuttava hoito ja hoitoon pääsy. Tämä edellyttää riittävää asiantuntemusta ja voimavaroja. Hoidon korkealaatuisuuden varmistamiseksi päivystykseen tarvitaan kokenut, osaava ja alueen olosuhteet tunteva henkilöstö. Riittävää osaamista tarvitaan myös puhelimitse tehtävään hoidon arviointiin."

Päivystystoiminta on ollut monen maakunnan alueella pitkään kehittämisen kohde. Ensimmäinen laaja yhteispäivystys tuli Ouluun yliopistosairaalan yhteyteen. Toimintamallia on sitten kehitetty muun muassa Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Seinäjoella.

Yhteystiedot: sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, p. 050 511 3107Paula Risikko
Sivun alkuun