Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: OECD:n terveydenhuoltoselvitys vahvistaa kehittämissuunnan o

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2009 12.08
Tiedote -

Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan OECD:n tänään 8. joulukuuta julkistettu raportti vahvistaa, että Suomessa terveydenhuollon kehittämisen painopisteet on valittu oikein. Raportti  kiinnittää huomiota kroonisten sairauksien hoitoon ja mielenterveyspalveluihin. Samalla ministeri Risikko on ilahtunut siitä, että Suomen kustannustehokkaan terveydenhuollon laatu on arvioitu keskimääräistä paremmaksi ja saa kehuja monella osa-alueella, kuten erikoissairaanhoidossa, rintasyöpäseulonnoissa ja rokotuksissa.

Ministeri Risikon mukaan OECD:n Health at a Glance -raportin esiin nostamat ongelmat ovat tiedossa ja niihin on puututtu.

"Tällä hetkellä voimavaroja ja kehittämistoimenpiteitä suunnataan perusterveydenhuoltoon, jotta se voisi vastata juuri kroonisten kansantautien ehkäisyyn ja hoitoon. Mielenterveyspalveluissa on tavoitteena muun muassa nykyistä toimivammat ja saavutettavammat avohuollon palvelut laitospalvelujen sijaan."

Risikon mukaan perusterveydenhuollon kehittämiseen tähtäävässä Toimiva terveyskeskus -ohjelmassa keskeisimmäksi toimenpiteeksi on nostettu kroonisten kansantautien ehkäisy- ja hoitomallin kansallinen käyttöönotto.

"Kroonisiin kansantauteihin keskittyvällä ehkäisy- ja hoitomallilla pystytään auttamaan terveyskeskusten suurimpia potilasryhmiä sekä parantamaan hoidon saatavuutta ja laatua. Samalla myös vähennetäänsairaalahoitojen tarvetta, josta OECD:n raportissa huomautetaan."

Risikon mukaan Suomen psykiatrinen hoitojärjestelmä ei huomioi vielä riittävästi avopalvelujen tarpeita.

"Suuri osa resursseista menee laitoshoitoon ja avohoito jää vaille niitä voimavaroja, joita tarvittaisiin sen kehittämiseen. Tähän on kiinnitetty huomiota Mieli 2009 -suunnitelmassa. Siinä korostetaan, että hoidon painopisteen tulee olla avohoidossa ja samalla perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluja pitää vahvistaa. Myös asumispalvelujen piirissä olevien psykiatristen potilaiden avokuntoutusta täytyy kehittää tehokkaammaksi, jotta potilaitten toimintakykyä saadaan ylläpidettyä ja parannettua ja vältytään sairaalakierteiltä."

Ministeri Risikko kiinnittää huomiota myös kunta- ja palvelurakenneuudistukseen, jonka tavoitteena on muun muassa perusterveydenhuollon rakenteiden vahvistaminen.

"Tällä hetkellä Paras-uudistus näyttää jäävän hallinnolliselle tasolle, eivätkä uudistukset näy riittävästi kansalaisen palveluissa. Ehkä tämänkin OECD:n raportin myötä osaamme riittävästi kiinnittää huomiota siihen, että perusterveydenhuollon on oltava toimivaa ja asiakaslähtöistä."

Katso myös STM:n tiedote 8.12.2009: Suomen terveydenhuollon laatu parempi kuin OECD-maissa keskimäärin

Lisätietoja

lääkintöneuvos Maria Vuorilehto, p. (09) 160 72357
neuvotteleva virkamies Taina Mäntyranta, p. (09) 160 74178Muualla palvelussamme Suomen terveydenhuollon laatu parempi kuin OECD-maissa keskimäärin (Tiedote 8.12.2009)

 

Sivun alkuun