Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Kattavan apteekkiverkoston säilyttäminen edellyttää muutoksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.4.2012 7.30
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon mukaan kattavan apteekkiverkoston säilyttäminen edellyttää muutoksia apteekkiverkostoa koskevaan lainsäädäntöön, lääketaksaan sekä apteekkimaksuun.

"Nyt toteutettavilla uudistuksilla on tarkoitus varmistaa, että meillä on toimiva ja ammatillisesti laadukas lääkejakelu koko maassa myös kymmenen vuoden kuluttua ja sen jälkeenkin. Tämä edellyttää lääketaksan muuttamista siten, että apteekin ansainta perustuu jatkossa enemmän tehtyyn työhön ja vähemmän lääkkeen tukkuhintaan. Apteekkimaksu jaetaan siten, että syrjäseutujen sivuapteekkien taloudellinen perusta turvataan", totesi ministeri Risikko perjantaina 27. huhtikuuta Apteekkaripäivillä.

"Uudistukset on tehtävä valtiontalouden kannalta kustannusneutraalisti, sillä muu ei ole nykyoloissa mitenkään mahdollista. Selvää on myös se, että potilaiden maksuosuus ei voi tämän uudistuksen vuoksi nousta. Uskon kuitenkin, että kykenemme löytämään laadukkaan apteekkiverkoston säilyttämiseksi hyvät mallit niin lääketaksassa kuin apteekkimaksussa", ministeri vakuuttaa.

Ministeri Risikon mukaan apteekkiverkoston säilyttäminen edellyttää myös uudenlaista yhteistyötä apteekkien ja perusterveydenhuollon välille.

"Hallitus valmistelee nyt kuntauudistusta ja siihen keskeisesti liittyvää terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamista. Samalla on ennakkoluulottomasti pohdittava, miten erityisesti muuttotappioalueilla luodaan aivan uudenlaisia yhteistoiminnan muotoja perusterveydenhuollon ja apteekkien välille", vaati ministeri Risikko

"Olen huolissani pahimpien muuttotappioalueiden ihmisten terveyspalveluiden turvaamisesta. Syrjäseutujen ihmiset eivät saa joutua kärsijöiksi nyt toteutettavissa uudistuksissa. Muodostettavien sosiaali- ja terveysalueiden ja uusien peruskuntien on yhdessä seudun apteekkien kanssa pohdittava sitä, miten koko alueen palvelut turvataan."

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Ulla Närhi, p. 09 160 74146
erityisavustaja Ulla Heinola, p. 09 160 73924Paula Risikko
Sivun alkuun