Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Ikäihmisten terveyden edistäminen lakisääteiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.10.2010 10.00
Tiedote -

Peruspalveluministeri Paula Risikon mielestä ikäihmisten ehkäisevissä palveluissa on selvä aukko, joka paikataan.

"Eläkeiän alkaessa suurin osa putoaa ehkäisevien sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkopuolelle. Tarvitaankin ikääntyneiden neuvontapalvelukeskusten verkostoa, mihin tähdätään eduskunnan käsittelyssä olevalla terveydenhuoltolailla", totesi ministeri Risikko puhuessaan valtakunnallisen vanhustenviikon juhlatilaisuudessa Klaukkalassa 4. lokakuuta. Ministeri Risikko nosti tilaisuudessa esille ikä-ihmisten terveyttä edistävien palvelujen tarpeen.

Ministeri Risikon mukaan tietoisuus hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen merkityksestä on kasvanut, mutta kuntien tarjoamissa palveluissa on suuria eroja ja toiminta ei ole lähimainkaan vielä koko Suomea kattavaa.

"Suomeen on perustettu erilaisia ikääntyvälle väestölle suunnattuja neuvontapalveluja ja tehty ehkäiseviä kotikäyntejä. Valitettavasti hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut eivät ole kaikkien ulottuvilla. Koska suosituksilla ja ohjeistuksilla ei asiaa ole saatu kuntoon, nostetaan asia lakiin."

Ministeri Risikko nosti esille eduskunnan käsittelyssä olevan terveydenhuoltolain. Sen mukaan kunnan on järjestettävä alueellaan asuville iäkkäille henkilöille hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistäviä neuvontapalveluja.

"Neuvontapalveluihin sisältyy terveellisten elintapojen edistämiseen sekä sairauksien ja tapaturmien ehkäisyyn tähtäävä neuvonta, iäkkään kuntalaisen terveyden ja toimintakyvyn heikkenemisestä aiheutuvien terveydellisten ongelmien tunnistaminen ja niihin liittyvä varhainen tuki sekä sairaanhoitoa ja turvallista lääkehoitoa koskeva ohjaus. Tämän lisäksi kunnan olisi syytä järjestää iäkkäille asukkailleen terveystarkastuksia ja hyvinvointia edistäviä kotikäyntejä", Risikko painotti.

Ministeri Risikon mukaan muille ikäryhmille on omat ehkäisevät palvelunsa. "Esimerkiksi lapsia hoidetaan neuvolassa ja nuoret saavat palveluja kouluterveydenhuollon ja opiskeluterveydenhuollon kautta", Risikko kertoi.

"Ehkäisevien palvelujen ketjun on kuitenkin oltava saumaton läpi ihmisen elämän. Myös ikäihmisillä - yhdenvertaisuuden nimissä - on tähän oikeus."

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen, p. (09) 160 74135
erityisavustaja Anna Manner-Raappana, p. (09) 160 74157Paula Risikko
Sivun alkuun