Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Rehula tapaa Ruotsin sosiaalivakuutusministeri Kristerssonin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.2.2011 9.55
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula tapaa Ruotsin sosiaalivakuutusministeri Ulf Kristerssonin keskiviikkona 9. helmikuuta Tukholmassa. Ministerit keskustelevat EU-lainsäädännön muutosten, kuten EU:ssa valmistelussa olevien maahanmuuttodirektiivien, vaikutuksista ja niiden aiheuttamista haasteista asumisperusteiselle sosiaaliturvalle.

EU:n jäsenmaat päättävät itse sosiaaliturvajärjestelmänsä sisällöstä ja rakenteesta. Sekä Suomessa että Ruotsissa sosiaaliturva perustuu pysyvään asumiseen maassa. Suuressa osassa jäsenmaita sosiaaliturva perustuu maassa työskentelyyn ja työntekijöiden vakuuttamiseen.

Suomi on huolestunut siitä, että maahanmuuttodirektiivien mukaan pysyvä asuminen Suomessa ei voisi enää olla sosiaaliturvajärjestelmään kuulumisen ja etuuksien saamisen ensisijainen ehto. Maahanmuuttoa koskevissa direktiiviehdotuksissa edellytetään, että jos henkilöllä olisi työskentelyn salliva oleskelulupa, hänen olisi oltava oikeutettu sosiaaliturvaan yhdenvertaisesti maan omien kansalaisten kanssa.

Maahanmuuttodirektiivit koskisivat EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tulevia henkilöitä. EU-maasta toiseen liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan ehdotetuilla muutoksilla ei olisi vaikutusta, koska jäsenmaiden kesken sosiaaliturvasta on jo yhdenvertaiseen kohteluun perustuvat säännökset.

Ministereiden on tarkoitus keskustella myös siitä, miten Ruotsi ja Suomi sekä muut Pohjoismaat voisivat yhdessä entistä tehokkaammin edistää kansainvälisillä foorumeilla pohjoismaisia arvoja ja näkemyksiä sosiaaliturvakysymyksissä.

Lisätietoja

hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta, p. 050 5002894
neuvotteleva virkamies Merja Huovinen, p. 050 364 7816Juha Rehula
Sivun alkuun