Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Rehula: Suomi sitoutunut köyhyyden vähentämiseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2010 8.02
Tiedote -

"Koulupudokkaiden sekä köyhyysriskissä elävien määrän reilu vähennys ovat EU 2020 -strategian haasteita, jotka myös Suomen tulee ottaa vakavasti. Näihin tavoitteisiin Suomi on sitoutunut", totesi sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula tiistaina 12. lokakuuta Eurooppanuorten seminaarissa Helsingissä.

Ministeri Rehula kertoi, että Eurooppa-neuvoston päätöksessä EU 2020 -strategiaa varten jäsenmaille asetetaan yhteiset määrälliset tavoitteet köyhyyden vähentämiseksi. Samalla korostetaan, että jokaisen maan tulee asettaa omat kansalliset tavoitteensa esimerkiksi köyhyysriskissä elävien määrän vähentämiseksi. EU:n asettama tavoite merkitsee Suomessa köyhyysriskissä elävien määrän vähentämistä noin 150 000 henkilöllä.

Rehulan mukaan kansallinen suunnitelma ja sen seuranta keskittyvät tuloköyhyyden ja työttömyyden kysymyksiin. Niiden yhteydessä otetaan huomioon mm. lapsiperheet, eri ikäryhmät sekä maahanmuuttajat.

"Uusi unionisopimus on astunut voimaan. Välineet ovat selkiytyneet, mutta jouduimme talouskriisiin, joka hankaloittaa elämäämme lähivuosina. Tärkeintä olisi kyetä estämään sen pitkäaikaiset vaikutukset, kuten esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyden ja rakenteellisen työttömyyden paheneminen. Talouden kasvu-uralle pääsy edellyttää korkeaa työllisyysastetta", ministeri avasi Euroopan tason haasteita.

Ministeri Rehula huomautti, että jokainen unionin jäsenmaa tasapainoilee samojen asioiden parissa. Niitä ovat globalisaatio, väestönmuutos, maahanmuutto ja kansalaisten liikkuvuus.

Kansallisia köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämistavoitteita valmistellaan

"Kansallinen suunnitelma kohdentuu pienituloisten ja köyhyys- ja syrjäytymisriskissä elävien sekä työttömien aseman parantamiseen. Pääpaino ohjelmassa asetetaan pieniin tuloihin eli tuloköyhyyteen liittyviin toimenpiteisiin, heikosti työmarkkinoille kiinnittyneisiin ryhmiin sekä sosiaalisen osallisuuden vahvistamiseen", Rehula sanoi.

Ministerin mukaan toimenpiteet liittyvät ennen muuta työvoimapotentiaalin vajaaseen hyödyntämiseen; siihen, että työ ja sen tekijä eivät kohtaa, sekä varhaiseen eläkkeelle siirtymiseen. Nämä on arvioitu Suomen talouden pullonkauloiksi.

"Politiikan harjoittaminen määrällisin tavoittein on vaikea asia. Köyhyyden ja syrjäytymisen suhteelliset mittarit eivät suinkaan helpota tarvittavaa tavoiteasettelua", Rehula sanoi.

"Sosiaalisen Euroopan rakentamisessa kannattaa olla mukana. Suomella on paljon annettavaa yhteistyölle", ministeri kiteytti.

Lisätietoja

erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949Muualla palvelussamme

Sosiaalinen turvallisuus

Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi 2010

Muualla verkossa

Eurooppa 2020 -strategia (Euroopan komissio)

Juha Rehula
Sivun alkuun