Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Rehula: Onnistunut kuntoutus voi estää syrjäytymiskierteen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.2.2011 7.35
Tiedote -

"Suomalaisten hyvinvointi on turvattu vain, kun mahdollisimman moni työikäinen on töissä. Työkyvyn ylläpitämisen toimet ovat siirtymässä yhä enemmän työelämään ja työpaikoille. Osa kuntoutuksesta tapahtuu työssä ja työtä tehden. Kuntoutus on aloitettava ajoissa ja sen ensisijaisuutta eläkeratkaisuihin verrattuna on korostettava", sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula totesi avatessaan Kuntoutusasiain neuvottelukunnan seminaarin 18. helmikuuta Helsingissä.

"Kuntoutuksen haasteista nostan esille erityisesti kaksi ryhmää: mielenterveysongelmista kärsivät työikäiset sekä nuoret, joiden on vaikea löytää paikkaansa työelämässä. Jos näiden ihmisten kuntoutus ei onnistu, heillä on edessään vuosikymmenten työttömyys, työkyvyttömyys ja syrjäytymiskierre", ministeri Rehula varoitti.

"Kuntoutusta myönnetään useasta eri järjestelmästä erilaisten rahoitus- ja toimintaperiaatteiden mukaan. Myönteistä on, että kuntoutukseen on panostettu jatkuvasti enemmän varoja. Vaarana on, että kukaan ei hallitse tätä kokonaisuutta. Erityisesti on huolehdittava siitä, että kuntoutujan saamaa hyötyä eli eri toimenpiteiden vaikuttavuutta arvioidaan luotettavasti."

"Koko terveydenhuollon rahoitus on uudistettava, ja yhtenä perusteena siihen on kuntoutuksen tilanne. Rahaa ja resursseja on, ja tuloksiakin on saatu. Järjestelmien ja toimintatapojen vaikuttavuutta pitää kuitenkin yhä lisätä. Ihminen ei saa hukkua järjestelmään", ministeri Rehula peräänkuulutti.

Rehula korosti, että kuntoutuja on aktiivinen toimija, jolle on löydettävä paras mahdollinen kuntoutuspalvelu. Kuntoutujan sitoutuminen edellyttää, että hänen omat tarpeensa ja tavoitteensa yhdistetään asiantuntijoiden näkemykseen. Asiakaslähtöisyyden avaimena on hyvä yhteistyö eri toimijoiden välillä.

"Kuntoutus on nähtävä investointina eikä kustannuksena. Kuntoutuminen palvelee sekä yksilön että yhteiskunnan etua", painotti ministeri Rehula.

Lisätietoja erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949

Muualla verkossa

Kuntoutusasiain neuvottelukunta

Juha Rehula
Sivun alkuun