Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Rehula: Kuntoutuksen kokonaisuus hallintaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.4.2011 13.34
Tiedote -

"Kuntoutus on hyvä esimerkki siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus vaatii perusteellisen remontin", sanoo sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula. Ministeri Rehula puhui tiistaina 12.4. valtakunnallisilla kuntoutuspäivillä.

"Järjestelmästä aiheutuvasta ihmisten pompottelusta eri toimijoiden välillä on päästävä eroon. Kuntoutuksen ketju ei saa katketa sen vuoksi, että laskun maksaja vaihtuu", ministeri Rehula painotti.

"Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta on katsottava kokonaisuutena. Silloin kaikkien eurojen on oltava samalla pöydällä - myös kuntoutuksen. Päällekkäisyyksiä ja muita monikanavaisen rahoituksen ongelmia pitää karsia. Lopputuloksena tulee olla selkeä muutos nykytilanteeseen. Kuinka monet yksityiskohdat tai osa-alueet tulevat muuttumaan, selviää huolellisen valmistelun jälkeen", ministeri totesi.

Ministeri Rehula peräänkuuluttaa kuntoutukselle kokonaisvaltaisia laatumittareita. Suomessa kuntoutukseen käytetään vuosittain 1600 miljoonaa euroa, mutta vaikuttavuutta ei seurata. "Kuntoutukseen pitäisi kehittää valtakunnalliset laatukriteerit. Laatukriteereillä saataisiin työkaluja myös kuntoutuksen kilpailutukseen ja kuntoutuslaitosten toimintaan", ministeri Rehula sanoi.

Työeläkelaitoksilla ja Kelalla on vaikuttavuustietoa omasta kuntoutuksestaan. Kuntien lääkinnällisen kuntoutuksen määrästä, kustannuksista tai vaikuttavuudesta ei ole tilastotietoja.Sama kuntoutukseen liittyvä tiedonvaje koskee sosiaalipalveluja ja koulutoimea. "Tarvitsemme kokonaisvaltaista
tietoa kuntoutuksen tuloksista, rahoituksesta ja asiakasvirroista, jotta toimintaa voitaisiin kehittää", ministeri arvioi.

Lisätietoja:

erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949Juha Rehula
Sivun alkuun