Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Räty: Paras lääke yksinäisyyteen on toinen ihminen

Sosiaali- ja terveysministeriö
12.3.2015 9.05
Tiedote

"Yksinäisyys on yhtä suuri terveysriski kuin tupakointi ja kolme kertaa tappavampaa kuin ylipaino. Vanhuusiän masennus on hyvin usein seurausta yksinäisyydestä. Viranomaiset voivat tehdä oman osansa yksinäisyyden ehkäisyssä esimerkiksi päiväkodeissa, palvelutaloissa ja kouluissa. Mutta vaikka he tekevät parhaansa, se ei aina riitä, sillä paras lääke yksinäisyyteen on toinen ihminen", sanoi sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty tänään HelsinkiMission historiikin julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Ministeri Räty toivoo viranomaisten ja järjestöjen tiivistävän yhteistyötään yksinäisyyden torjunnassa.

"Järjestöjen ja viranomaisten yhteistyötä on tehostettava etsimällä uusia yhteistyön muotoja. Esimerkiksi neuvolaverkoston ja järjestöjen yhteistyön avulla voitaisiin varmistaa, että jokaisella syntyvällä lapsella olisi ikäihmisiä lähellään, jos omat isovanhemmat asuvat kaukana."

Yhteisöllisyys vähentää yksinäisyyttä. Ministeri Rädyn mukaan esimerkiksi yhdyskuntarakenteen suunnittelulla voidaan vaikuttaa siihen, että mahdollisuudet yhteisöllisyyden rakentamiseen ovat mahdollisimman hyvät.

"Yhteisöllisyyttä on lisättävä erilaisilla yli sukupolvien ulottuvilla ratkaisuilla. Yhteiset tapahtumat ja rutiinit ovat tärkeitä yksinäisyyden torjunnassa. Kannatan lämpimästi erilaisia yhteisöllisen asumisen ja yhteisöllisen toiminnan muotoja. Valtion pitäisi tukea näitä nykyistä enemmän, sillä kansalaistoiminnalle on luotava sellaiset olosuhteet, joissa tarvitsijat ja antajat kohtaavat", sanoi ministeri Räty.

Rädyn mielestä hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa Loppukiri-talo Helsingissä ja Jyväskylän yhteisölliset asumisoikeusasunnot.

"Ideana on, että ihmiset asuvat omissa kodeissaan, mutta talossa on yhteisiä tiloja ja yhdessä järjestettyä toimintaa, kuten ruokailuja. Naapuriapu toimii yhteisössä ja kunnankin on helppo järjestää palveluja yhteisölliseen taloon."

Ministeri Räty korosti kohtaamisen merkitystä:

"Tarvitaan enemmän ihmisten kohtaamisia. Meillä pitäisi olla paljon joustavia muotoja rintamamiestalon ja laitoksen väliin: nyt on jo korkea aika unohtaa vanha "kotona yksin mahdollisimman pitkään ja kun ei enää pärjää, niin vanhainkotiin" -ajattelu. Erilaiset yhteisöllisen yhteisöllisen asumisen muodot ovat vastauksia yksinäisyyteen."

Lisätietoja

Erityisavustaja Emma Hannonen,[email protected]


 
Laura Räty
Sivun alkuun