Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Räty: Mielenterveyden häiriöt koskettavat lähes jokaista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.4.2015 15.06
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty vieraili torstaina 9.4.2015 Mielenterveysomaisten keskusliitto - FinFamissa. Ministerin vierailun pääpaino oli tutustua mielenterveysomaisten hyvinvointia parantaviin käytäntöihin ja mielenterveysomaisjärjestön toimintaan.

"Mielenterveyden häiriöt koskettavat jossain elämän vaiheessa suoraan noin puolta suomalaisista. Välillisesti ne koskettavat lähes jokaista. Perheenjäsenen psyykkinen sairaus kuormittaa aina omaista. Raskaan elämäntilanteen vaikutukset voivat vaikuttaa voimakkaasti omaisen hyvinvointiin ja lisätä heidän riskiään sairastua masennukseen ja stressiperäisiin sairauksiin. Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti", muistuttaa ministeri Räty.

"Kun sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistusta ensi vaalikaudella tehdään, on varmistettava että FinFamin kaltaisille kolmannen sektorin asiantuntija- ja vertaistoimijoille luodaan mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset", Räty jatkaa.

Vierailun aikana omaisyhdistykset esittelivät omaa toimintaansa ja hyviä, kansalaisjärjestölähtöisesti kehitettyjä malleja. Ministeri Rädylle esiteltiin muun muassa projekteja, joiden tavoitteena on ennaltaehkäistä omaisten uupumista ja mahdollista sairastumista, nuorten syrjäytymistä sekä vahvistaa mielenterveysomaisten osallisuutta. Projektien menetelmät vaihtelevat taidelähtöisistä menetelmistä kokemusasiantuntijuuteen, vertaistukeen ja neuvontaan. Ministeri Rädyn vierailuun osallistui järjestön edustajien lisäksi myös suuri joukko mielenterveysomaisia ja -omaishoitajia.

"Alueelliset omaisyhdistykset ovat avainasemassa mielenterveysomaisten hyvinvoinnin tukemisessa ja edistämisessä. On hienoa, että saimme ministeri Rädyn tutustumaan toimintaamme ja tapaamaan omaisia", toteaa Mielenterveysomaisten keskusliitto - FinFamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen.

Lisätietoja

erityisavustaja Ville Sipiläinen, STM, p. 040 761 1558
toiminnanjohtaja Pia Hytönen, Mielenterveysomaisten keskusliitto - FinFami ry, p. 045 263 1690


 
Laura Räty
Sivun alkuun