Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Räty: Kosteus- ja homevauriot merkittävä kansanterveydellinen ongelma

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.11.2014 9.32
Tiedote -

"Kosteus- ja homevaurioihin liittyvien terveyshaittojen kustannukset ovat Suomessa arviolta 450 miljoonaa euroa vuodessa. Työterveyslaitoksen tekemä arvio sisältää kustannukset, jotka aiheutuvat oireista, sairauksista, niiden tutkimisesta, työkyvyn menettämisestä ja työtehon sekä tuottavuuden laskusta" totesi sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty puhuessaan tänään sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä sisäilmaseminaarissa Helsingissä.

"Merkittävien kosteus- ja homevaurioiden korjaaminen kerralla kuntoon tulisi tutkijoiden mukaan maksamaan noin 1,4 miljardia euroa. Summa on suuri, mutta se on vain kolme kertaa kosteusvaurioista aiheutuvien vuosittaisten terveys- ja tuottavuusmenetysten hinta"

Rakennuksissa, joissa on merkittävä kosteusvaurio, asuu, viettää aikaansa tai on työssä satoja tuhansia ihmisiä. Rakennusten kosteusvauriot aiheuttavat Suomessa vuosittain yli 100 ammattitautia, lähinnä astmoja.

"Ammattitaudit ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu kaikista kosteusvauriorakennusten oireista ja sairauksista. Kosteus- ja homevaurioita sekä niihin liittyviä oireita on työntekijöiden lisäksi raportoitu kodeissa, kouluissa, päiväkodeissa ja varuskunnissa. Kosteusvaurio- ja homeongelmat ovat merkittävä kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen ongelma" totesi ministeri Räty.

Tutkimusten mukaan merkittäviä kosteus- jahomevaurioita on pien-, rivi- ja kerrostaloissa noin 10 prosenttia rakennusten kerrosalasta. Kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja hoitolaitoksissa vastaava luku on 15-25 prosenttia. Toimistorakennuksissa merkittäviä kosteus- ja homevaurioita on noin 5 prosentissa kerrosalasta.

"On laadittava pätevät toimintamallit ja työkalut kosteusvauriorakennusten tutkimiseen. Lisäksi tarvitaan uusimpaan tietoon perustuvat käytännöt oireilevien potilaiden tutkimiseen. Virheellinen arvio ja ammattitaidon puute rakennuksen tutkimisessa voi pahimmillaan johtaa terveysvaaran vähättelyyn tai liioitteluun, mutta toisaalta myös mittaviin taloudellisiin menetyksiin. Uuden tutkimustiedon jalkauttaminen käytännön toimintaan on tämän vuoksi välttämätöntä" kiteytti ministeri Räty.

Lisätietoja

Ylilääkäri Riitta Sauni, STM, p. 0295 163 147, [email protected]Muualla palvelussamme

Kosteus- ja homevauriot

 

Laura Räty
Sivun alkuun