Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Mönkäre tapasi Thaimaan terveysministerin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.1.2005 11.35
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre tapasi tänään Bangkokissa Thaimaan terveysministeri Sudarat Keyuraphanin. Suurta mielenkiintoa paikallisen median taholta saaneessa tapaamisessa ministeri Mönkäre kiitti Suomen hallituksen, tuhoalueelta pelastettujen sekä paikallisissa sairaaloissa hoidettujen suomalaisten puolesta Thaimaan hallitusta ja kaikkia katastrofin hoitamisessa mukana olleita thaimaalaisia tahoja tehokkaasta etsintä-, pelastus- ja sairaanhoitotyöstä, millä pelastettiin tuhoalueelta suuri määrä ihmishenkiä. Ministeri Keyuraphan puolestaan kiitti ministeri Mönkärettä Suomen antamasta tuesta ja valmiudesta olla mukana tuhojen korjaamisessa.

Ministeri Mönkäre kertoi Suomen hallituksen myöntäneen ja varanneen tässä vaiheessa humanitaariseen apuun koko tuhoalueelle 10 miljoonaa euroa. Hallitus on antanut Suomen Punaiselle Ristille tehtävän kartoittaa Thaimaan tuhoalueen sairaaloiden tilaa ja tarpeita niiden kunnostamiseksi, laitteiden ja materiaalien toimittamiseksi. Ministeri Keyuraphan kiitti Suomea tästä aloitteellisuudesta ja toivoi, että hanke saadaan käyntiin heti selvityksen valmistuttua.

Ministeri Mönkäre totesi kaikkien suomalaisten tulleen evakoiduksi tuhoalueelta viime lauantaiaamuna. Suomen keskusrikospoliisin 13 henkisen uhrien tunnistamisryhmän sekä sen työtä edistävän 13 henkisen ns. etsintäryhmän työ on hyvässä vauhdissa alueella ja yhteistyö thaiviranomaisten kanssa sujuu hyvin. Ministeri Keyuraphan kertoi, että Thaimaan hallituksen painopiste on uhrien tunnistamisen mahdollisimman nopea eteneminen ja sen myötä uhrien kotiuttaminen, vaikka hän ennakoikin, että kyseessä tulee olemaan vaikea ja pitkäaikainenkin tehtävä. Keyraphanin mukaan huhut siitä, että ulkomaisia uhreja olisi poltettu ja haudattu alueella eivät pidä paikkaansa. Kaikki ulkomaalaiset on keskitetty uhrien keräilypisteisiin, joissa myös kylmäsäilytystiloja on pystytty huomattavasti lisäämään. Kaikista uhreista otetaan mm. dna-näytteet ja niiden käsittely ja vertailu uhrien omaisten dna-näytteisiin hoidetaan kansainvälisellä yhteistyöllä niin tehokkaasti kuin se vain on mahdollista. Ministeri Keyuraphan vakuutti, että Thaimaan viranomaiset tulevat tässä suhteessa tekemään kaikkensa hyvän yhteistyön varmistamiseksi eri maiden edustustojen ja viranomaisten kanssa.

Ministeri Keyuraphanin mukaan alueella ei ole kulkutauteja ja niiden estämiseksi tullaan tekemään kaikki mahdollinen.

Ministeri Keyuraphan kertoi, että Thaimaa kehittää ennakkovaroitusjärjestelmäänsä vastaavien katastrofien välttämiseksi jatkossa. Suomen puolelta todettiin, että Suomi tulee olemaan hyvin aloitteellinen ja aktiivinen Intian valtameren ennakkovaroitusjärjestelmän kehittämisessä ja ministeri Keyuraphan totesi, että asiasta on syytä järjestää tapaaminen Suomen suurlähetystön ja Thainmaan viranomaisten kesken.

Sivun alkuun