Ministeri Hyssälä: Vammaisten elämä paranee
Ensi vuoden valtion budjetti huomioi vammaisten tukien ja palvelujen parantamisen mm. tulkkipalveluja lisäämällä ja päivätoiminta laajennetaan koskemaan kaikkia vaikeavammaisia. Vammaisten omaishoitajille tulee yksi lakisääteinen vapaapäivä lisää kuukaudessa, määrä nousee kahdesta kolmeen. Suomen ensimmäisen vammaispoliittisen selonteon kautta huomio on kiinnittynyt vammaisen yhdenvertaisuuteen entistä paremmin, viestitti ministeri Liisa Hyssälä Oulun läänin vammaispoliittisen työryhmän ja vammaisjärjestöjen tapaamisessa 18.9.2006.
Vammaiset henkilöt on ensi vuoden budjetissa huomioitu erityisellä tavalla. Vammaisten osalta parannetaan sekä tukia että palveluita. Vaikeavammaisten henkilöiden tulkkipalveluja lisätään tuntuvasti, joka mahdollistaa monen paremman osallistumisen työelämään, opiskeluun ja vapaa-ajantoimintoihin.
Iso uudistus ministeri Hyssälän mukaan on, että päivätoimintaa laajennetaan koskemaan kaikkia vaikeavammaisia. Nykyisin päivätoimintaa järjestetään kehitysvammaisille. Uudistus turvaa vammaisten tasa-arvoisen kohtelun ja on osa vammaispalvelujen parantamista. Omaishoitajille tulee yksi lakisääteinen vapaapäivä lisää kuukaudessa, määrä nousee kahdesta kolmeen. Vammaisia lapsiaan hoitaville vanhemmille lisävapaapäivä on merkittävä asia jaksamisen kannalta. Sekä erityisvammaistukea että lasten erityishoitotukea korotetaan ensi vuonna 15 eurolla kuukaudessa.
Vammaispoliittisessaselontekoon nojaavissa uudistuksissa korostetaan, että vammaiset ovat oikeutettuja toimimaan yhteiskunnassa ja hyödyntämään kaikkia sen kansalaisilleen tuottamia palveluita. Vammaisten työn saantia ja kouluttautumismahdollisuuksia halutaan lisätä. Mikäli vammainen ihminen ei kykene hankkimaan toimeentuloaan omalla työllään, on toimeentulo varmistettava. Tämä koskee varsinkin niitä henkilöitä, joilla minimieläke on elämän mittainen tulonlähde, huomioi peruspalveluista vastaava ministeri. Hallitus tukee entistä enemmän mahdollisuutta itsenäiseen asumiseen. Tietoteknologisin ratkaisuin voidaan lisätä vammaisten henkilöiden opiskelua, työn tekemistä, asiointia, harrastamista ja sosiaalista kanssakäymistä.
Vaikka täsmätoimia tehdään koko ajan, ei maailma eikä suomalainen yhteiskuntamme ole vielä valmis. Työ sairaiden, vammaisten ja vähävaraisten puolesta tarvitsee jatkuvia toimia, päätti ministeri Liisa Hyssälä puheensa Oulun seudun vammaissektorin toimijoille.