Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä: Työpankit madaltamaan työllistymisen esteitä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2009 6.45
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän mukaan nyt aloittavalla työpankkikokeilulla pyritään lisäämään vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevien henkilöiden työllistymistä avoimille työmarkkinoille.

”Meidän on tuettava aktiivisesti toimia, jotka auttavat pysymään työelämässä. Samalla kehitämme uusia reittejä palata työelämään. Ennemmin pitäisi puhua jäljellä olevasta työkyvystä ja sen käyttämisestä työmarkkinoilla kuin työkyvyttömyydestä, työkyvyn rajoituksista ja puutteista”, totesi ministeri Hyssälä valtakunnallisen työpankkikokeilun avaustilaisuudessa tiistaina 10. helmikuuta Edupolissa Vantaalla.

Ministeri Hyssälän mukaan työpankkitoiminnassa kaikki toimet tehdään yksilöllisesti ja niillä tähdätään aina työllistymiseen.

”Sosiaali- ja terveyspalvelut, työelämälähtöinen koulutus, kuntoutus ja muut aktivointitoimet voivat työpankissa joustavasti ja kannustavasti yhdistyä työntekoon.”

”Työpankkiin otetaan henkilöitä, joiden työhalukkuus on ilmeinen, mutta joille ei ole löytynyt sopivaa polkua työelämään”, Hyssälä sanoi.

Ministeri Hyssälä kertoi työpankkikokeilun perustuvan vallitsevalle lainsäädännölle ja kokeilun näyttävän, tarvitaanko lakimuutoksia pysyvän toiminnan järjestämiseksi.

Yritykset tiiviisti mukaan

Ministeri Hyssälän mukaan työnantaja hyötyy työpankista ja painotti yritysten ja työpankkien tiivistä yhteistyötä, jotta työpankit saadaan toimimaan työelämälähtöisesti.

”Työnantajan ei tarvitse kantaa työllistymisriskiä eikä huolehtia byrokratiasta, kun henkilö otetaan töihin työpankin kautta. Tavoitteena on, että yritys myöhemmin palkkaa henkilön itse ilman taloudellista tukea”, Hyssälä lisäsi.

Uusia toimia tarvitaan

Ministeri Hyssälä painotti oikeuden työhön olevan jokaisen kansalaisen perusoikeus. Esimerkiksi vammaisten työllisyysaste on Suomessa kuitenkin Euroopan pienimpiä. Lisäksi on arvioitu, että noin 30 000 sairauden tai vamman takia työelämän ulkopuolella olevaa henkilöä olisi halukas ja kykenevä tekemään osa-aikaista tai kokopäiväistä työtä.

Ministeri Hyssälän mukaan Suomessa on pitkät ja menestyksekkäät perinteet vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden suojatyöstä, kuntoutuksesta ja koulutuksesta, jotka eivät kuitenkaan ole riittävästi johtaneet henkilöitä työmarkkinoille.

”Pelkästään vanhojen toimintamallien tukeminen ei riitä, nyt tarvitaan uusia keinoja. Kehittämällä uusia toimia ja liittämällä ne hyviin vanhoihin keinoihin saadaan tehokkaampia ja laajempia kokonaisuuksia”, Hyssälä sanoi.

Lisätietoja:
erityisavustaja Marja Tallavaara, p. (09) 160 73754, 040 501 2889

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun