Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä teknologiaratkaisuista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2005 8.08
Puhe -

Kansallisesti keskitettyjä teknologiaratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollossa on tarpeen vauhdittaa. Tätä tavoitetta puoltavat kustannustehokkuus, toimintavarmuus, turvallisuus ja ennen kaikkea suuri kehityspotentiaali tiedon kansallisessa hyödyntämisessä. Teknologia on kehittynyt niin nopeasti, ettei tällaisissa ratkaisuissa voida enää edetä pienien alueellisten hankkeiden kautta ilman vahvaa kansallista koordinaatiota, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä perustelee. Hyssälä haluaa nopeuttaa sellaisen kansallisen toimijan käynnistämistä, joka voi ottaa kansallisen koordinaation tehtäväksi. Ministeri Hyssälä puhui Turussa maanantaina 10.10.2005.

Ministeri Hyssälä haluaa jo seuraavalla terveyshankkeen rahoituskaudella vahvistaa kansallisesti keskitettyjen teknologiaratkaisujen toteutumista. Ministeriössä valmistellaan kansallista ohjausmallia, jossa erikseen sovittava kansallinen toimija ryhtyy koordinoimaan kansallisesti keskitettyjä ratkaisuja.

Ministeri Hyssälä muistuttaa, että suomalaisen terveydenhuollon tietoteknologiset ratkaisut ovat aikojan kuluessa syntyneet erilaisiksi. Niiden yhtenäistäminen myöhemmin on varsin vaativa ja laaja kansallinen tehtävä. Tähän tarvitaan laajaa yhteistyötä. Kysymyksessä ei ole innovaatiohanke vaan olemassa oleviin teknologioihin perustuvan perusinfrastruktuurin luominen yhtenäiseksi, turvalliseksi ja toimintavarmaksi. Tämän perusinfrastruktuurin hyödyntäminen innovatiivisella tavalla tarjoaa myöhemmin paljon eri mahdollisuuksia kehityshankkeille, elinkeinoelämälle ja järjestelmien toimittajille.

Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut asian valmistelua ja toteuttamista varten 1,4 miljoonan euron määrärahan valtion budjettiin. Ministeri Hyssälän mielestä tämä osoittaa, että asia on tärkeä ja siinä on edettävä varsin ripeästi. Samaan tavoitteeseen tähtäävä ehdotus on tehty myös valtioneuvoston johtamasta tietoyhteiskuntaohjelmasta.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun