Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä: Sosiaalialan vetovoimaisuudesta pidettävä huolta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2007 12.00
Puhe -

Palvelutason eroihin eri kunnissa vaikuttaa taloudellisten seikkojen lisäksi henkilöstön ammattitaito ja riittävyys. Hyvin koulutetut hakeutuvat mieluummin sinne, missä imago on kehittämissuuntautunut, moderni ja tulevaisuudennäkymät valoisat, eikä kaikkiin sosiaalihuollon tehtäviin ole ollut helppo saada työntekijöitä. Alan vetovoiman säilyttämiseksi on otettava kaikki keinot käyttöön. Kehittäminen ja kehittämistyön resursointi ovat välttämätön osa sosiaalipalvelujen vahvistamista, sanoi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä 14.2 Helsingissä sosiaalialan kehittämistoimintaa käsitelleessä seminaarissa.

Vaikka palkkaus on tärkeä alan houkuttelevuuteen vaikuttava seikka, uskoo ministeri Hyssälä, että palkkauksen ohella työn sisältö, mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä sekä vaikuttaa omaan työhön ovat ratkaisevan tärkeitä. Kehittämistoiminnan avulla voidaan pitää yllä alalla pitkään toimineiden osaamista sekä toisaalta luoda mielekästä työtä uusille osaajille. Työntekijät tarvitsevat tuekseen hyvin organisoitua kehittämistoimintaa, joka tarjoaa vertaistukea, kokemuksia muista kunnista ja ulkopuolista asiantuntemusta. Niin sosiaalihuollossa kuin terveydenhuollossa kehittämistyö on välttämätön ehto sille, että kunnianhimoinen ammattikunta kokee sosiaali- ja terveysalantyön houkuttelevaksi ja hakeutuu kuntiin töihin. Kehittämiseen sitoudutaan ja se onnistuu parhaiten silloin, kun kehittäminen perustuu arjen työstä nouseviin tarpeisiin.

Tänä vuonna loppuvan valtakunnallinen sosiaalihankkeen jälkeen tavoitteena on, että ministeriö ja läänit eivät enää rahoita irrallisia suppeita hankkeita. Tulevaisuudessa valtio tukee ja luo mahdollisuuksia kuntien yhteistyössä keskenään ja osaamiskeskusten kanssa organisoimalle kehittämistyölle, samalla kun ne organisoivat palveluja alueellisesti uudelleen. Ministeri Hyssälä kokee, että kun sosiaalihuollon kehittämistyö on alueella hyvin organisoitu, voidaan viedä hallitusti eteenpäin sosiaalihuollon välttämättömiä uudistuksia.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun