Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä Kymenlaakson palvelurakenneuudistuksesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.4.2005 13.35
Puhe -

Hallituksen käynnistämälle kunta- ja palvelurakenneuudistukselle on luotu peruspalveluministeri Liisa Hyssälän mukaan jo hyvää pohjaa Kymenlaaksossa tekemällä seudullista yhteistyötä. Yhteistyöllä ja asennemuutoksella on rakennettu luottamuksen ilmapiiriä tulevalle uudistukselle, jolla varaudutaan palvelutarpeen kasvuun. Hyssälä puhui Keskustan Kymenlaakson piirikokouksessa tiistaina Valkealassa.

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan yhteistyönä kehitetään yhteistä tietojärjestelmää, joka kattaa alueen terveyskeskukset ja sairaalat ja jolla on yhteys myös HUS -piirin tietojärjestelmiin. Potilaan luvalla hänen terveys- ja sairaustietojaan voidaan lukea missä tahansa alueen yksikössä. Samojen tutkimusten tekeminen uudelleen vähenee ja näin säästyy sekä aikaa että kustannuksia. Sosiaali- ja terveysministeriö on rahoittanut tätä ns. KAAPO –hanketta kansallisen terveterveysprojektin hankerahoista.

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan välillä kehitetään muutakin yhteistyötä. Kymenlaakson keskussairaalaan perustetaan alueiden yhteistä sydäntutkimuskeskusta. Vastaavasti Etelä-Karjalan keskussairaalaan aiotaan keskittää ortopedistä hoitoa molemmilta alueilta.

Myös Kotkan seudun puhelinpalvelu on järjestetty Hyssälän mielestä esimerkillisellä tavalla. Puhelinpalvelu on ollut toiminnassa jo puolitoista vuotta yhteistyössä terveyskeskuksen ja sairaalan kanssa.

Kokemuksista on opittavaa muuallakin Suomessa. Jopa 20-30 prosenttia terveyskeskuksen vastaanottokäynneistä voidaan korvata puhelinneuvonnalla, jos se on järjestetty kuten Kotkan seudulla on tehty. Neuvontaa antavat kokeneet sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat. Merkittävä osa terveyskeskukseen yhteyttä hakevista kansalaisista ei tavoittelekaan muuta kuin mielipidettä tai kotihoito-ohjeita. Jos vastaanottokäyntejä tarvitaan, osan niistä voivat hoitaa myös hoitajat.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun