Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Hyssälä kuntien kalleusluokituksen poistosta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.6.2006 11.30
Puhe -

Valtioneuvoston istunnossa päätettiin tänään poistaa kuntien kalleusluokitus vuoden 2008 alusta. Tätä uudistusta on odotettu vuosikausia. Kun epäoikeudenmukaisuus poistuu, Varsinais-Suomelle tällä on iso merkitys. Kansaneläkkeet ja toimeentulotuki ovat vähimmäisetuuksia, joita tämä uudistus korottaa. Kuntakalleusluokituksen poistaminen parantaa siten pienituloisten eläkeläisten asemaa. Perustuslain ja kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun kannalta kyseenalaiset tasoerot vähimmäiseläkkeen, toimeentulotuen ja eräiden muiden etuuksien määrissä poistuvat siis vihdoin.

Uudistuksen tärkein seuraus on, että toiseen kalleusluokitukseen kuuluvissa kunnissa kansaneläke ja leskeneläke kohoaa enimmillään 20 euroa kuukaudessa. Neljää saaristokuntaa lukuun ottamatta (jotka kuuluvat jo nyt ykköseen) tämä uudistus koskee koko Varsinais-Suomea.

Kalleusluokituksen poistaminen korottaa myös pitkäaikaistyöttömän saamaa eläketukea ja maahanmuuttajan saamaa erityistukea.

Maatalousyrittäjien luopumistuessa ja sukupolvenvaihdoseläkkeessä ja toimeentulotuessa muutos korottaa maksussa olevaa tukea tai eläkettä enimmillään 20 euroa kuukaudessa, kuten kansaneläkkeessä. Ylimääräistä rintamalisää saavan tuki ja sotilasvammalain mukaisen etuuden määrä nousee myös.

Uudistus lisää kansalaisten ostovoimaa ja kuntien tuloja.

Sivun alkuun