Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä: Kohti asiakaslähtöistä sosiaalipäivystystä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2006 9.10
Puhe -

Sosiaalipäivystyksen järjestämisessä on peruspalveluministeri Liisa Hyssälän mukaan tapahtunut suuri ajatuksellinen muutos. Asiakaslähtöisempi sosiaalihuolto alkaa toteutua lähes koko maassa. Apu sosiaalihuollosta saadaan, kun avun tarve on, riippumatta toimipisteiden aukiolosta. Sosiaalialan kehittämishankkeessa asetettu kunnianhimoinen tavoite, että sosiaalipäivystys on asianmukaisesti järjestetty koko maassa vuoteen 2007 mennessä, on edennyt hyvällä tavalla.

On hienoa nähdä, kuinka kuntatoimijat ovat lähteneet sosiaalipäivystyksen rakentamiseen mukaan. Ministeriö ja lääninhallitukset ovat antaneet taustatukea. Kuntien yhteistyö on näin saatu aidosti toimimaan, kun päivystysrenkaisiin on tullut laajoja alueita ja useita kuntia. Rakennetut järjestelmät tulee nyt hioa uudenlaiseksi asiakaslähtöiseksi palvelukulttuuriksi.

Epävirallisista päivystysjärjestelyistä luopuminen suurimmassa osassa maata on iso asia niin asiakkaille kuin työntekijöillekin. Sosiaalipäivystys lisää arjen turvallisuutta. Ylikunnallisena yhteistyönä järjestetty palvelu on ollut myönteinen kokemus työntekijöille, jotka ovat päässeet eroon jatkuvasta päivystyksestä ja varalla olosta. Vapaa-ajasta on tullut todellista vapaa-aikaa, joka auttaa edelleen työssä jaksamisessa.

Virka-ajan ulkopuolisena työaikana korostuu yhteistyö. Hyvä kokonaisuus muodostuu sosiaalitoimen rinnalla toimivista muista turvallisuusviranomaisista kaikkina vuorokauden aikoina. Poliisi on yksi keskeisimmistä yhteistyökumppaneista ja joillakin alueilla päivystystoiminta toimiikin poliisilaitoksen välittömässä läheisyydessä. Yhteistyömallien kehittämistä poliisin kanssa käsiteltiin sisäisen turvallisuuden ministeriryhmässä muutama viikko sitten. Totesimme, että hyviä yhteistyökäytäntöjä on, mutta ne on saatava leviämään ja juurtumaan pysyviksi työkäytännöiksi.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun