Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä: EU:lle tarvitaan yhteistä epidemiologista osaamista ja terveyslähtöistä alkoholipolitiikkaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2003 14.09
Tiedote 355/2003

Euroopan unionin työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asiain neuvosto jatkoi keskustelujaan tänään 2. joulukuuta. Suomea kokouksessa edusti tiistaina peruspalveluministeri Liisa Hyssälä.Neuvosto saavutti yleisnäkemyksen tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalaisen keskuksen eli ns. Tartuntatautikeskuksen perustamisesta. Tartuntatautikeskuksen on tarkoitus koordinoida tartuntatautien seuranta-, varhaisvaroitus- ja reagointiverkostojen toimintaa. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä sanoi puheenvuorossaan neuvostossa kuinka tärkeää on, että meillä Euroopassa on taho, joka seuraa uusien, ennen tuntemattomien tautien ilmaantumista tunnettujen tartuntatautien rinnalle. Ministeri Hyssälä arvioi, että seurantaverkostojen toiminnasta jäsenmaat saavat tärkeää tietoa päätöstensä tueksi ja tämän tuen tulee perustua sekä tieteelliseen näyttöön että kokonaisvaltaiseen suunnitteluun. Myös varhaisvaroitus- ja reagointijärjestelmää hän pitää erityisen tärkeänä keskuksen tehtävänä. Nytunionin laajentuessa tarvitsemme yhteistä eurooppalaista epidemiologista osaamista.

Asetus Tartuntatautikeskuksen perustamisesta tulee voimaan neuvoston ja parlamentin yhteispäätösmenettelyllä, jonka toivotaan valmistuvan kevään 2004 aikana. Komission ehdotuksen mukaan keskus aloittaisi vuonna 2005.

Ministeri Liisa Hyssälä otti kantaa myös alkoholin suureen kansanterveydelliseen merkitykseen ja ehdotti uusia unionitason toimia. Ensinnäkin hän toivoi, että hallitusten välisessä konferenssissa jäsenmaat tukisivat ehdotusta kansanterveystoimivallan laajentamisesta alkoholin osalta. Toiseksi hän esitti, että unioni laatisi laaja-alaisen, terveyslähtöisen alkoholistrategian. Ruotsi ja useat muut maat tukivat ministerin ehdotuksia.

Lisätietoja:

lääkintöneuvos Merja Saarinen puh. 160 74030, 050-5634796

johtaja Tapani Melkas puh. 050-553 5533

Sivun alkuun