Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Huovinen: Uusi sosiaalihuoltolaki ohjaa ongelmienennaltaehkäisyyn

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2015 10.08
Tiedote

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen pitää uutta sosiaalihuoltolakia yhtenä tämän hetken suurimmista muutoksista peruspalveluiden kentällä.

"Ehkäisevien palvelujen vahvistamisen tarpeesta on puhuttu kauan. Nyt tähän tarpeeseen vihdoin vastataan. Sosiaalihuoltolain tavoitteena on mahdollisimman tehokas, lyhytaikainen tuki mahdollisimman varhaisessa vaiheessa", totesi ministeri Huovinen sosiaalihuoltolain koulutuskierroksella Porissa 27.1.2015.

"Voi olla, että joissakin tilanteissa satsaaminen ennaltaehkäisyyn nostaa kustannuksia väliaikaisesti. Näin käy murrosvaiheessa, kun varhaisen tuen palveluihin investoimisen lisäksi maksetaan samaan aikaan myös runsaasta korjaavien palvelujen käytöstä. Kuitenkin kalliiden erikoispalvelujen tarve vähenee myöhemmin, kun panostukset ennaltaehkäisyyn vahvistavat esimerkiksi lasten arkisia kasvu- ja kehitysympäristöjä."

"Sosiaalityön eri sektoreilla on valtava määrä osaamista, innostusta ja halua kehittää työtä. Uuden lain hengen mukaisia ratkaisuja on kokeiltu viime vuosina jo useassa kunnassa erityisesti lapsi- ja perhepalveluissa. Kokemukset ovat olleet myönteisiä, niin asiakkaiden kuin viranomaistenkin näkökulmasta."

Vaikka perheiden ja lasten asiat nostetaan erityisesti esiin uudessa sosiaalihuoltolaissa, se on myös vahva yleislaki, joka huomioi kaikkien ikäryhmien tarpeet ja edun.

"Erityistä tukea tarvitsevan asiakkaan huomioiminen laissa vahvistaa sosiaalihuollon perimmäistä tehtävää huolehtia yhteiskunnan heikommista ja eniten apua tarvitsevista ryhmistä.  Sosiaalihuollossa on tärkeää huomata myös ne ihmiset, joilla on erityisiä vaikeuksia hakea ja saada tarvitsemaansa apua."

Lisätietoja

eritisavustaja Laura Lindeberg, p. 0295 163 110, 040 826 8292Muualla palvelussamme

 

Sosiaalihuollon lainsäädännön kokonaisuudistus

Susanna Huovinen
Sivun alkuun