Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Huovinen TSTK-neuvostoon Brysseliin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2014 13.11
Tiedote -

EU:n työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asiain (TSTK) neuvosto kokoontuu Brysselissä 1. joulukuuta. Neuvostossa käsitellään tällä kertaa terveysasioita. Suomea kokouksessa edustaa peruspalveluministeri Susanna Huovinen.

Neuvostossa muun muassa hyväksytään kolme päätelmää. Nämä ovat päätelmät rokotteista kansanterveyttä edistävänä työkaluna, päätelmät potilasturvallisuudesta sekä hoitoon liittyvien infektioiden ja mikrobilääkeresistenssin ehkäisystä sekä päätelmät innovaatioista potilaiden hyödyksi.

Lisäksi terveysministerit keskustelevat Eurooppa 2020 -kasvustrategian väliarvioinnista. Strategia tähtää älykkääseen, kestävään ja osallistavaan kasvuun, jolla lisätään työllisyyttä, tuottavuutta ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta EU:ssa. Suomi ehdottaa, että terveys huomioidaan paremmin osana tätä yleiseurooppalaista suunnitelmaa.

"Terveyttä ei tule katsoa vain kustannusten näkökulmasta, vaan on myös tarpeellista tunnustaa terveyden merkitys olennaisena osana julkisen talouden kestävyyttä ja taloudellista kasvua. Myös terveyserojen vähentämisellä on myönteinen vaikutus kansantalouteen. Terveydellä on kuitenkin aina myös oma itsenäinen arvonsa, jota ei voi mitata yksinomaan taloudellisin mittarein", ministeri Huovinen sanoo.

Neuvostossa käsitellään myös Ebola-epidemiaa kun komissio tiedottaa asiasta. Epidemian aiheuttama tilanne on edelleen vakava Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa ja EU ja sen jäsenmaat ovat maaliskuusta 2014 lähtien osoittaneet yli miljardi euroa Ebolan torjumiseen. Suomen mielestä toimia Länsi-Afrikan epidemia-alueella tulee edelleen tehostaa.

"Samalla tulee kuitenkin tukea eri maiden kansallisia terveysjärjestelmiä, jotta tämän kaltaiset epidemiat voitaisiin tulevaisuudessa tehokkaasti ehkäistä", ministeri Huovinen toteaa.

Brysselissä ministeri Huovinen tapaa myös EU:n uuden terveyskomissaarin Vytenis Andriukaitiksen, suomalaisia europarlamentaarikkoja sekä tulevan EU-puheenjohtajamaan Latvian terveysministerin.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Tuomas Leppo puh. 02951 63120Susanna Huovinen
Sivun alkuun