Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Huovinen: Terveyskeskuksia leimataan myös syyttä

Sosiaali- ja terveysministeriö
14.11.2013 9.44
Tiedote -

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mukaan julkisessa keskustelussa leimataan liian usein kaikki terveyskeskukset toimimattomiksi, vaikka moni terveyskeskus toimii hyvin.

"Terveyskeskukset tekevät tärkeää työtä kaikkien suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Vaikka palveluissa varmasti on monia haasteita, useat terveyskeskukset kehittävät jatkuvasti palvelujaan", ministeri Huovinen totesi avatessaan Valtakunnalliset terveyskeskuspäivät torstaina 14. marraskuuta.

Ministeri myöntää, että palveluissa on tällä hetkellä liian suuria eroja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lähes 80 prosenttia ihmisistä asuu kunnissa, joissa lääkäriin pääsyä joutuu odottamaan yli kaksi viikkoa. Siksi tarvitaan uudistusta, joka turvaa ihmisille heille kuuluvat palvelut.

Sote-palvelujen turvaaminen on yksi palvelurakenneuudistuksen tavoitteista. Ministeri kuitenkin muistuttaa, että rakenneuudistus on vain väline palvelujen turvaamiseen. Kun palvelujen järjestäminen on vahvemmilla ja suuremmilla toimijoilla, ne voidaan järjestää yhdenvertaisemmin kaikkien saataville.

Rakenne- ja rahoitusuudistukset eivät kuitenkaan itsessään riitä. Ministeri Huovinen haluaa haastaa kaikki pohtimaan, mitä muuta voisimme tehdä, jotta terveyskeskusten toiminta vahvistuisi.

"Tähän pohdintaan haluan haastaa erityisesti kaikki terveyskeskuksissamme työskentelevät ammattilaiset.Miten tehtäväjakoja tulisi tarkistaa tai työtapoja muuttaa? Entä miten saada jo kehitetyt käytännöt jalkautettua ja juurrutettua vieläkin paremmin osaksi terveyskeskusten arkea?", ministeri Huovinen kysyi.

Lisätietoja

erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 0295 163 110Susanna Huovinen
Sivun alkuun