Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Huovinen: Sosiaali- ja terveydenhuollossa luottamus on tärkeä osa työn arkea

Sosiaali- ja terveysministeriö
10.9.2014 7.06
Tiedote -

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mukaan eri toimijoiden yhteistyöllä ja hyvällä työnjaolla voidaan turvata paitsi riittävät palvelut, myös eettisesti kestävä toiminta. IV etiikan koulutuspäivillä Helsingissä puhuneen Huovisen mielestä sosiaali- ja terveydenhuollossa asioiva ihminen on haavoittuvimmillaan. Siksi luottamus ja luottamuksellisuus ovat erityisen tärkeitä.

"Myönteiset kokemukset lisäävät luottamusta, joka puolestaan lisää tyytyväisyyttä. Luottamus palvelujärjestelmään lisää luottamusta henkilöstöön ja päinvastoin. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on monta toimijaa, joiden täytyy enenevässä määrin luottaa toistensa osaamiseen. Saumaton yhteistyö eri toimijoiden välillä turvaa vanhuksen, vammaisen tai monisairaan potilaan arjen, jäljellä olevan terveyden ja toimintakyvyn", ministeri Huovinen totesi.

Suomalaiset luottavat edelleen julkiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon huolimatta siitä, että julkisuuteen päätyy herkästi erilaisia kertomuksia väliinputoamisista, sosiaali- ja terveydenhuollon epäonnistumisista ja kriiseistä.

"Ongelmat, jotka päätyvät lehtien etusivuille on otettava vakavasti. Yksittäisen ihmisen kärsimyksen lisäksi ne rapauttavat luottamusta kansalaisten keskuudessa joskus myös pitkäaikaisesti. Luottamusta tarvitaan ehkä eniten tilanteissa, joissa asiakkaan tai potilaan itsemääräämisoikeuteenjoudutaan puuttumaan."

"Eduskunnan käsittelyssä olevassa itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja rajoitustoimenpiteiden käytön edellytyksiä koskevassa lakiesityksessä vahvistetaan potilaan ja asiakkaan itsemääräämisoikeutta. Samalla turvataan hänen ja henkilöstön turvallisuus sellaisissa tilanteissa, joissa itsemääräämisoikeutta täytyy rajoittaa. Rajoituksia ei voi perustella liian pienillä resursseilla. Tässä, jos missä, punnitaan ammattitaito ja luottamus", ministeri sanoi.

Uusi teknologia voi muuttaa terveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimintatapoja jo lähivuosina.

"Niistä ei kuitenkaan ole ihmisen ja inhimillisen vuorovaikutuksen korvaajiksi. Päinvastoin, ammattihenkilöt tarvitsevat entistä enemmän, paitsi tietoa ja taitoja, myös vuorovaikutuskykyä arjessa ja asiakkaittensa asioiden hoidossa", ministeri muistutti puheensa lopuksi.

Lisätietoa

erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 0295 163 110Muualla palvelussamme

Itsemääräämisoikeuslaki

Susanna Huovinen
Sivun alkuun