Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Huovinen: Romanien osallisuutta on mahdollista lisätämyös Suomessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2014 7.30
Tiedote
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen haluaa lisätä romanien osallisuutta ja vähentää heihin kohdistuvaa syrjintää.

”Romanit kokevat syrjintää kaikissa maissa, myös meillä Suomessa. Vähemmistövaltuutetun viime keväänä tekemän tutkimuksen mukaan yli 60 prosentilla romaneista oli kokemuksia syrjinnästä arkipäivän tilanteissa. Syrjintäkokemukset liittyvät esimerkiksi koulutukseen, työelämään, asumiseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Eri maissa tehdyt tutkimukset kertovat myös romaneihin kohdistuvista viharikoksista ja vihapuheesta kaikkialla Euroopassa”, totesi ministeri Huovinen Kansainvälisessä Romaneihin kohdistuva syrjintä -työpajassa Helsingissä 3. joulukuuta.

Huovisen mukaan syrjinnän vastaisia toimia tarvitaan erityisesti paikallistasolla.

”Romanien sosio-ekonomisen hyvinvoinnin edistämiseksi vaaditaan vahvaa syrjinnän vastaista politiikkaa. Tekoja tarvitaan etenkin arjen tilanteissa. Siis siellä, missä ihmiset kohtaavat toisiaan, elävät yhdessä ja rakentavat luottamusta toisiinsa.”

”Romanien syrjinnässä puhuttaessa on tärkeä huomioida, että romanit ovat monimuotoinen väestöryhmä. Romaniyhteisöjen sisällä eri ryhmät saattavat kokea syrjintää esimerkiksi ikänsä, sukupuolensa, vammaisuutena tai muun ominaisuutensa perusteella.”

Suomi toimii aktiivisesti romanien ihmisoikeuksien toteutumiseksi Suomessa ja kansainvälisesti. Suomen ensimmäinen romanipoliittinen ohjelma valmistui joulukuussa 2009 ja seurantaraportti 2014. Ohjelman tavoitteena on edistää romanien yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Seuraavaksi ohjelmassa kiinnitetään huomiota erityisesti romaninaisiin ja eri-ikäisiin romaneihin.  Lisätietoja

erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 040 826 8292Muualla palvelussamme

Romanipolitiikka

]]>

Sivun alkuun