Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Huovinen: Palvelujen vaikuttavuus keskiöön

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.4.2014 9.27
Tiedote -

"Kansalaisten viesti on selvä: sosiaali- ja terveyspalveluissa on puutteita, niitä joutuu jonottamaan ja palvelut ovat asiakkaan näkökulmasta pirstaleisia. Monien kuntapäättäjien mukaan nykyrakenne ei toimi, eikä kykene vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin", ministeri Huovinen totesi.

"Sosiaali- ja terveyspolitiikasta puhuttaessa sanotaan usein, että tarvitaan lisäresursseja. On totta, että meillä on monia isoja haasteita. Enemmän olisi kuitenkin keskusteltava siitä, miten oikea-aikaisilla ja vaikuttavuudeltaan hyvillä palveluilla voitaisiin käyttää nykyisiäkin voimavaroja järkevämmin ihmisten parhaaksi", sanoi peruspalveluministeri Susanna Huovinen sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä 23.4. Helsingissä.

Juuri siksi tarvitsemme sote-uudistuksen. "Rakenne on väline parempiin palveluihin. Vanhalla rakenteella ei tuoteta uudenlaisia palveluja. Vasta yhdenvertaiset ja kokonaisuutena johdetut palvelut antavat mahdollisuuden vastata kaikenikäisten ihmisten tarpeisiin ja kaventaa terveyseroja. Palvelujen ja avun saaminen ajoissa on paitsi inhimillistä myös kansantalouden kannalta järkevää", Huovinen sanoi.

Sote-uudistuksen valmistelua johtaa parlamentaarinen ohjausryhmä, joka tavoitteena on saada lakiluonnos lausuntokierrokselle kesäkuussa."Toukokuussa järjestämme kuulemistilaisuudet, joissa kuullaan järjestöjen ja kuntien näkemyksiä siitä, miten palvelujen tuottaminen parhaitentoteutetaan viidellä sote-alueella", ministeri Huovinen kertoi.

"Itselleni havahduttava asia on ollut juuri suomalaisten terveyserot: vaikka olemme koko 2000-luvun tavoitelleet väestöryhmien terveyserojen vähentämistä niin hallituksen kuin kuntien ohjelmissa, tavoite luisuu koko ajan kauemmaksi."

"Se, että järjestämisvastuuta kootaan viisaasti laajempaan kokonaisuuteen, ei tarkoita kaiken palvelutoiminnan karkaamista keskuksiin. Vahva järjestäjä voi turvata palvelujen ja henkilöstön saatavuuden ja rahoituksen nykyistä paremmin. Uudistuksessa on kyse myös osaavan henkilöstön riittävyydestä", ministeri Huovinen korosti.

"Uskon, että ammattilaiset - niin sosiaalihuollossa kuin terveydenhuollossakin - tulevat mieluummin työpaikkaan, jossa on olemassa muun työyhteisön tuki, mahdollisuus osaamisen kehittämiseen ja työnkiertoon", ministeri sanoi. "Henkilöstön saatavuus turvaa palvelujenkin saatavuutta."

Lisätietoja:

peruspalveluministeri Susanna Huovinen, p. 0295 163108Susanna Huovinen
Sivun alkuun