Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Huovinen: Nuorille mahdollisuus kuntoutukseen

Sosiaali- ja terveysministeriö
1.10.2013 7.00
Tiedote -

Nuoret ja työ

"Koulutusta tai työtä vailla olevia nuoria pidetään usein automaattisesti syrjäytyneinä tai syrjäytymisuhan alaisina. Kysymys on paljon moniulotteisempi. Vaikka nuorella ei olisi töitä tai opiskelupaikkaa, hänellä voi olla hyvin vahva sosiaalinen verkosto. Työssäkäyvä ihminen voi taas olla yksinäinen", sanoi peruspalveluministeri Susanna Huovinen tänään Nuorten syrjäytymisen ehkäisy Itä-Suomessa -seminaarissa Mikkelissä.

Syrjäytymisen taustalla on usein erilaisia työ- ja toimintakykyyn, terveyteen ja sosiaalisiin taitoihin liittyviä ongelmia. Suurin osa koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevista nuorista olisi halukkaita työelämävalmiuksiensa parantamiseen. He tarvitsisivat kuntouttavia toimenpiteitä ennen koulutukseen ja työelämään siirtymistä.

"Yksi tärkeä askel otetaan, kun pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen helpotetaan vuoden 2014 alussa. Jatkossa ammatillista kuntoutusta saavat myös ne nuoret, jotka ovat vaarassa syrjäytyä työelämästä ennen kuin ovat sinne päässeetkään. Kuntoutus voi olla työ- tai koulutuskokeilua tai muuta nuoren elämäntilanteeseen räätälöityä toimintaa. On tärkeää, että sosiaalityön ja nuorten sosiaalipalvelujen kehittäminen kytketään entistä tiiviimmin osaksi nuorisotakuuta", sanoi Huovinen.

Vaikka yhä suurempi osa nuorista pärjää koko ajan paremmin, kaikki nuoret eivät löydä helposti paikkaansa yhteiskunnassa. Noin 40000 alle 30-vuotiasta on pelkän perusasteen koulutuksen varassa, työn ja koulutuksen ulkopuolella. Vuosittain noin 1000 nuorta jää mielenterveysongelmien takia työkyvyttömyyseläkkeelle. Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevista nuorista aiheutuu vuosittain noin 300 miljoonan euron kustannukset.

Nuorisotakuu tarkoittaa sitä, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu- opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta.

Lisätietojaerityisavustaja Laura Lindeberg, p. 0295 163 110

Muualla palvelussamme Muualla verkossa

Nuorisotakuu

Susanna Huovinen
Sivun alkuun