Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Huovinen: Kansalainen ja palvelujen käyttäjäsote-uudistuksen keskiöön

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.1.2015 17.30
Tiedote
Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mukaan uusi sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne ei romuta julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimivaa yhteistyötä. Sote-uudistus on aito mahdollisuus muuttaa toimintatapoja, korjata puutteita ja säilyttää toimivat elementit.

"Suurin keskustelu on käyty siitä, miten palvelujen tuotanto järjestetään uudessa rakenteessa. Jatkossa palvelujen tuottamisesta huolehtisivat uudet tuottamisvastuussa olevat kuntayhtymät, joita voi lakiesityksen mukaan olla yhteensä enintään 19. Ne tuottaisivat palvelut pääosin omana toimintanaan, mutta myös ostamalla palveluja yksityisiltä yrityksiltä ja järjestöiltä. Palveluja on siis mahdollista hankkia yrityksiltä ja kolmannen sektorin järjestöiltä aivan kuten nykyisinkin", totesi ministeri Huovinen Lääkäripäivillä 7. tammikuuta.

Ministeri ymmärtää myös ihmettelyt siitä, miksi lakiin tarvittiin kokonaan uusi tuottamisvastuun käsite. Tähän asiaan perehdyttiin hyvin tarkasti uudistuksen valmistelussa.

"Puolueiden puheenjohtajien sopimuksen mukaan jatkossa sote-palveluiden järjestäminen ja tuottaminen erotetaan toisistaan. Tämän takia lakiin tarvittiin kokonaan uusi tuottamisvastuun käsite. Tuottamisvastuussa olevat kunnat ja kuntayhtymät ja niille laissa määritellyt tehtävät helpottavat palvelujen kilpailuttamista. Ilman niitä sote-alueen pitäisi kilpailuttaa erikseen joka ikinen palvelu. Tämä olisi johtanut vuosittain satoihin tai tuhansiin kilpailuttamisiin jokaisella sote-alueella. Tällaiset kilpailutukset olisivat tarkoittaneet myös jatkuvasti muuttuvia palveluntuottajia ja järjestelmää, jossa integraatiosta voisi vain haaveilla."

Ministeri Huovisen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta oli tärkeää saada aikaan päätöksiä juuri nyt, ja hän on iloinen siitä, että esitys saatiin aikaan kaikkien puolueiden yhteistyöllä.

"Demokratiassa edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Vaikka haluammekin turvata sote-ammattilaisillemme hyvät ja laadukkaat työskentelymahdollisuudet, tämän uudistuksen pääosassa ovat palvelujen käyttäjät. Kyse on kansalaisten terveydestä, hyvinvoinnista, heidän tasa-arvostaan ja osallisuudestaan."

"Jos kansalaiset eivät saa peruspalveluja, vaan ohjautuvat nykymenon lailla erityispalveluihin ja korjaaviin palveluihin, lastensuojelun asiakkaina tulee olemaan yhä useammassa kunnassa joka kymmenes lapsi, kuten joissakin kunnissa jo nyt on. Tämän kaltainen kehitys ei ole vain niiden murhe, joita asia suoraan koskee. Tämä on koko kansakunnan murhe."

"Ikääntyvän väestön, erityistä tukea tarvitsevien lasten ja perheiden tai mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaiden haasteista ei selvitä ilman parempaa integraatiota. Siksi uudet sote-alueet ja tuotantovastuualueet joutuvat kansallisen ohjauksen valvonnassa hyvin tarkasti suunnittelemaan, miten kansalaisen asiasta otetaan kokonaisvaltainen ote. Ei kuulu meidän luukulle -asenne joutaa jo historiaan", ministeri painotti.

Lisätietoja

erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 040 826 8292]]>
Susanna Huovinen
Sivun alkuun