Hyppää sisältöön
Media

Minister Risikko: Patientsäkerheten ska säkerställas under transportstrejken

sosiaali- ja terveysministeriö
Utgivningsdatum 3.3.2010 10.42
Pressmeddelande -

Enligt omsorgsminister Paula Risikko ska patientsäkerheten och social- och hälsovårdens verksamhet säkerställas under transportstrejken och i synnerhet om strejken drar ut på tiden.

"Om strejken fortsätter måste transporter som är viktiga för social- och hälsovårdens funktionsduglighet tydligt avgränsas utanför strejken. Detta för att vi ska kunna hålla fast vid hälso- och sjukvårdens funktionsduglighet och miljö- och hälsoskyddet också när strejken drar ut på tiden. Detsamma gäller viktiga socialtjänster såsom till exempel äldreomsorg och tjänster för personer med funktionsnedsättning."

Minister Risikko säger att kommunerna och sjukvårdsdistrikten håller på att säkerställa att social- och hälsovårdens verksamhet, såsom patientundersökningar och vård, inte störs ens under strejken.

"Dock räcker det inte med att kommunerna själva beslutar i frågan, utan frågan ska avgöras på riksnivå. Genom tydliga riksomfattande avgränsningar kan man säkerställa att social- och hälsovården inte drabbas av störningar till exempel när det gäller material- och läkemedelstransporter."

Minister Risikko hoppas också att arbetsgivarna stöder vårdpersonalen så att dessa har flexibelt tillträde till arbetsplatserna.

För mer informationberedskapschef Jouko Söder, tfn (09) 160 74363
överläkare Olli Haikala, tfn (09) 160 73214

Paula Risikko
Sivun alkuun