Hyppää sisältöön
Media

Maatalousyrittäjien lomituspalvelujen laajentamista selvitetään

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.4.2005 10.25
Tiedote -

Uusien tuotantoeläimiä kasvattavien yrittäjäryhmien mahdollisuutta saada lomituspalveluja ryhdytään selvittämään. Perinteistä karjataloutta harjoittavat maatalousyrittäjät saavat lomitusta vuosiloman ajaksi sekä sijaisapua esimerkiksi sairaustapauksissa. Vuosiloma on maksuton, mutta sijaisavusta peritään maksua asiakkaan maksukyvyn mukaan. Karjatalousyrittäjät voivat myös ostaa lomittaja-apua tuettuun hintaan enintään 120 tuntia vuodessa. Maatalouslomituksen nettokustannukset rahoitetaan valtion budjettivaroin.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos selvittää peruspalveluministeri Liisa Hyssälän pyynnöstä, millä tavoin lomituspalveluja voitaisiin tarjota myös esimerkiksi turkiseläinten kasvattajille ja poronhoitajille.

Korsnäsin ja Maksamaan kunnissa kokeiltiin 2003-2004 lomituksen järjestämistä turkiseläinten kasvattajille. Nämä arvostivat saamiaan palveluja suuresti ja toivoivat niiden jatkuvan ja laajenevan valtakunnallisiksi.

Porotaloudessa näyttäisi kysyntää olevan lähinnä sijaisapulomituksella. Poronhoitotehtävät ovat kausiluontoisia, mutta sairastuminen kesken kiireisimmän kauden voi aiheuttaa ongelmia.

Tarkoituksena on selvittää, millainen on näiden yrittäjäryhmien tarve saada lomitusta, miten palvelut voitaisiin käytännössä järjestää sekä millaisia kustannuksia lomituspalvelujen laajentamisesta aiheutuisi.

Asia oli esillä viime syksyn budjettiriihessä.

Selvityksen arvioidaan valmistuvan heinäkuun loppuun mennessä.

Lisätietoja: Hallitusneuvos Riitta Kuusisto puh: (09) 1607 4360.

Sivun alkuun