Hyppää sisältöön
Media

Lomautettujen oikeutta täyteen työttömyyspäivärahaan jatketaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.11.2010 12.33
Tiedote -

Väliaikaista lakia, jonka mukaan lomautuksen takia lyhennettyä työviikkoa tekevät saavat lomautuspäiviltä täyden työttömyyspäivärahan, ehdotetaan jatkettavaksi vuodella.

Laki koskisi niitä työntekijöitä, joiden viikoittaista työaikaa on lyhennetty vähintään yhdellä päivällä.

Lisäksi tuotannollisista tai taloudellisista syistä tehty väliaikainen palkanalennus ei vaikuttaisi edelleenkään työntekijän ansiopäivärahaan alentavasti, jos hänet myöhemmin lomautetaan tai hänen työsuhteensa päättyy. Ansiopäivärahan perusteena olisi tällöin palkanalennusta edeltänyt palkkataso.

Molemmat työttömyysturvalain muutokset olisivat väliaikaisia. Lomautusajan työttömyyspäivärahaa koskevia säännöksiä sovellettaisiin vuoden 2011 aikana toteutuviin lomautuksiin.  Palkanalennukseen liittyviä säännöksiä sovellettaisiin, kun määritellään ansiopäivärahaa vuosina 2010-2012 maksettujen palkkojen perusteella.

Hallitus päätti lakiesityksen sisällöstä torstaina 11. marraskuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina.

Laki tulisi voimaan 1.1.2011.

Lomautuksen takia lyhennettyä työviikkoa tekeviä oli elokuussa 2010 noin 6 800. Suurin osa heistä työskentelee metalli-, kone-, laite- ja sähköteollisuuden toimialoilla.

LisätietojaHallitusneuvos Esko Salo, puh. 09 160 73180, [email protected]

Sivun alkuun