Hyppää sisältöön
Media

Laivaväen lääkärintarkastukset lakitasolle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2010 12.02
Tiedote -

Laivaväen säännölliset lääkärintarkastukset varmistavat henkilön terveydentilan soveltuvuuden aluksella työskentelyyn. Hallitus esitti torstaina 16. joulukuuta lain vahvistamista. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Uusi laki parantaa merenkulun turvallisuutta. Lakia sovelletaan suomalaisilla aluksilla työskentelevään laivaväkeen. Jatkossa alusoloissa työskenteleviltä itsenäisiltä yrittäjiltä, harjoittelijoilta ja työssäoppijoilta edellytetään laivaväen lääkärintodistusta. Lääkärintodistusta ei kuitenkaan edellytetä henkilöltä, joka tekee työtä vain aluksen ollessa satamassa tai tarkastus-, huolto- tai muuta näihin rinnastettavaa työtä tekevältä tai esiintyvältä taiteilijalta, joka työskentelee laivalla tilapäisesti. Lain soveltamisalan ulkopuolelle jäävät myös tietyt alustyypit, joilla ei pääasiallisesti kuljeteta matkustajia eikä rahtia.

Lääkärintodistus tulee olla kaikilla aluksen työ-, virka- tai sopimussuhteisilla työntekijöillä. Laivaisännän velvollisuus on varmistaa, että aluksella työskentelevillä on voimassa oleva laivaväen lääkärintodistus tai poikkeuslupa aluksella työskentelyyn. Myös aluksella työskentelevältä laivanisännältä edellytetään laivaväen lääkärintodistusta.

Uusi laki selkeyttää nykyistä lainsäädäntöä ja siirtää laivaväen lääkärintarkastuksia koskevat asetustasoiset säännökset lain tasolle.

Laki tulee voimaan 1. tammikuuta 2011.

Lisätietojahallitussihteeri Liisa Katajamäki, p. 09 160 73854

Sivun alkuun