Hyppää sisältöön
Media

Lääkärikoulutuksen terveyskeskusvaihe suoritettava palvelussuhteessa kuntaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.5.2010 11.15
Tiedote -

Perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen ja hammaslääkärin käytännön palveluksen terveyskeskusvaihe on jatkossa suoritettava palvelussuhteessa kuntaan. Valtioneuvosto antoi torstaina 6. toukokuuta asetuksen terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskevan asetuksen muuttamisesta.

Perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen ja hammaslääkärin käytännön palvelu antaa valmiudet toimia itsenäisenä lääkärinä tai hammaslääkärinä. Yliopistot hyväksyvät ne terveyskeskukset, joissa perusterveydenhuollon lisäkoulutusvaiheessa olevat lääkärit toimivat. Terveyskeskukselle syntyy sopimuksin koulutusvastuu.

Uudistus tukee lääkärin tai hammaslääkärin käytännön harjoittelun tavoitteiden toteutumista. Käytännön koulutuksen suorittaminen palvelussuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään varmistaa terveyskeskuksen eri toiminta-alueisiin tutustumisen, kokonaiskuvan saamisen potilaan hoidosta ja sen jatkuvuudesta, hoidon porrastuksesta, konsultaatiomahdollisuuksista sekä moniammatillisesta yhteistyöstä. Tavoitteena on hahmottaa kansanterveystyön kokonaisuus ja yhteydet myös kunnan muihin hallinnonaloihin.

Perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen kesto on 3 vuotta. Kokonaisajasta vähintään 9 kuukautta tulee palvella lääkärin tehtävissä koulutusyksikön hyväksymässä terveyskeskuksessa ja vähintään 6 kuukautta koulutusyksikön hyväksymässä sairaalassa. Yksittäisen koulutusjakson riittävä kestotukee koulutuksen suunnitelmallisuutta.

Asetus tulee voimaan 1. syyskuuta 2010. Asetusta sovelletaan niihin, jotka saavat perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen tai käytännön palvelun suorittamista koskevan opinto-oikeuden 1.9.2010 tai sen jälkeen.

Lisätietoja

Johtaja Eija Koivuranta, puh. 09 160 74350, [email protected]
Hallitusneuvos Päivi Kaartamo, puh. 09 160 74353, [email protected]
Lääkintöneuvos Jukka Mattila, puh. 09 160 74194, [email protected]
Lääkintöneuvos Minna Kaila, puh. 09 160 74190, [email protected]Sivun alkuun