Hyppää sisältöön
Media

Kysy influenssasta -puhelin avautuu jälleen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.7.2009 7.37
Tiedote -

Influenssa A(H1N1) -virusta koskeviin kysymyksiin saa jälleen vastauksia Kysy influenssasta -puhelimesta. Kysy influenssasta -puhelin avautuu tänään torstaina ja on toistaiseksi auki maanantaista perjantaihin klo 12-18. Se palvelee suomeksi numerossa 0800 02277 ja ruotsiksi numerossa 0800 02278.

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset työntekijät antavat puhelimessa vastauksia yleisiin influenssa A(H1N1) -virusta koskeviin kysymyksiin. Puhelimessa ei anneta soittajien terveydentilaa koskevaa neuvontaa. Sen hoitavat terveyskeskukset ja työterveyshuolto.

Influenssaa voidaan torjua ja hoitaa perinteisillä keinoilla

Paras tapa suojautua influenssalta on säännöllinen käsien pesu. Taudin tarttumista muihin voi estää yskimällä poispäin muista ihmisistä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan. Useimmiten influenssa A(H1N1) -hoitoon riittää kotihoito. Oireita, lähinnä kuumetta lieventävänä lääkityksenä voi tarvittaessa käyttää kipu- ja särkylääkkeitä.

Influenssa A(H1N1) -tartuntaa epäilevien henkilöiden, jotka kuuluvat riskiryhmiin tai jotka kärsivät vakavista oireista, tulee ottaa heti oireiden alkaessa yhteyttä terveyskeskukseen mahdollisen lääkityksen ja muun hoidon arvioimiseksi. Euroopan tautiviraston määrittämiin riskiryhmiin kuuluvat raskaana olevat naiset, tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavat henkilöt ja alle 3-vuotiaat lapset. Influenssan yhteydessä esiintyviä vakavia oireita ovat mm. hengitysvaikeudet, äkillinenhuimaus tai sekavuus ja voimakas tai jatkuva oksentelu. Lääkärin hoitoon on hakeuduttava myös silloin, jos influenssan kaltaiset oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera.

Lisätietoja

Viestintäpäällikkö Tero Manninen, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. (09) 160 73893
Valmiustoiminnan koordinaattori Riitta Bäckman, Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piiri, puh. (09) 129 3508, 0400 428 918Muualla palvelussamme

Varautuminen influenssa A(H1N1) -virukseen

Muualla verkossa

THL:n influenssan kotihoito-ohjeet ja hoitoon hakeutuminen (sisältää mm. vakavat oireet)

Usein kysyttyjä kysymyksiä (THL)

Sikainfluenssa - virallinen tietopaketti (THL)
Sivun alkuun