Hyppää sisältöön
Media

Kustannusvastuu lapseen kohdistuneen seksuaalirikoksen epäilyn tutkimisesta valtiolle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2008 13.00
Tiedote -

Lapseen kohdistuneen seksuaalirikoksen selvittämiseen liittyvien poliisin, syyttäjän tai tuomioistuimen pyynnöstä tehtävien tutkimusten kustannukset siirtyvät vuoden 2009 alussa kunnilta valtiolle. Hallitus esitti lain vahvistamista torstaina 18. joulukuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Lainmuutoksen tavoitteena on parantaa lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten selvittämiseen liittyvien asiantuntijapalvelujen saatavuutta ja laatua. Tämä toteutetaan kokoamalla tarvittava monialainen asiantuntemus tähän työhön erikoistuviin tutkimusyksiköihin ja turvaamalla tutkimusyksiköiden rahoitus.

Muutoksen myötä yliopistollista sairaalaa ylläpitävä sairaanhoitopiiri huolehtii poliisin, syyttäjän tai tuomioistuimen pyytämien lapseen kohdistuneiden seksuaalirikosten selvittämiseksi tehtävien tutkimusten järjestämisestä. Yliopistollinen sairaanhoitopiiri ja lääninhallitus tekevät sopimuksen palvelujen tuottamisesta kuultuaan sitä ennen poliisia ja syyttäjälaitosta.

Lainmuutos ei vaikuta poliisin tai syyttäjän asemaan esitutkinnassa. Esitutkinta tehdään lapsiin kohdistuvaa rikosta kuten muitakin rikoksia selvitettäessä poliisissa tai ainakin poliisin tutkinnanjohtajan johdolla tai ohjauksessa.

Asiasta on päätetty kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä.

Lisätietoja:

Hallitussihteeri Anne Koskela, puh. (09) 160 74340, 050 5011908

Sivun alkuun