Hyppää sisältöön
Media

Kansliapäällikkö Markku Lehto: Työpaikoille toimintamallit helpottamaan työhönpaluuta sairaslomalta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2005 7.15
Tiedote -

Kansliapäällikkö Markku Lehto perää työpaikoille nykyistä nopeampaa puuttumista mm. mielenterveysongelmiin, päihdeongelmiin sekä toistuviin ja varsinkin yli kuukauden pituisiin sairauspoissaoloihin. Lehto puhui Kuntoutuspäivillä Vaasassa 7. syyskuuta.

Selvityksistä tiedetään, että kynnys palata töihin jo kuukauden sairaslomalta on korkea, varsinkin ikääntyneemmillä työntekijöillä. Lehto toivoo, että työnantajat ja työterveyshuolto eivät jättäisi kuntoutussuunnitelmien laatimista pelkästään Kelan vastuulle. Hän ehdottaa, että työpaikat ottaisivat käyttöön toimintamallin, jonka avulla jokaisen kuukauden sairasloman saaneen työntekijän tilanne selvitettäisiin yksilöllisesti ja samalla sovittaisiin mahdollisista tukitoimista työnantajan, työterveyshuollon ja työntekijän kesken. Apua toimintamalleihin saa mm. Veto-ohjelmassa piakkoin julkaistavista työnantajille ja työntekijöille tarkoitetuista työhönpaluuoppaista.

Kuntoutuksesta puhutaan Lehdon mielestä paljon, mutta puhe ei tahdo muuttua konkreettisiksi teoiksi. Hän toivoo kuntoutukseen hoitotakuun tapaista ”kuntoutustakuuta”, jossa kuntoutuksen tarve arvioitaisiin nopeasti, jaarviointi sekä kuntoutustoimenpiteet perustuisivat koko maassa yhtenäisiin kriteereihin, jotka määriteltäisiin Käypä hoito-suosituksissa.

Sivun alkuun