Hyppää sisältöön
Media

Kansanterveyslaitos jäljittää lentomatkalla tuberkuloosille altistuneita

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.11.2002 10.56
Tiedote 310/2002

Finnairin lennolla AY 092, joka saapui Helsinki-Vantaan lentoasemalle 9.10.2002 klo 6.45 matkusti Bangkokista Suomeen henkilö, joka sairastaa tarttuvaa keuhkotuberkuloosia. Maailman terveysjärjestön suositusten mukaan katsotaan, että ne matkustajat, jotka ovat yli 8 tuntia kestäneillä lennoilla istuneet tarttuvaa tuberkuloosia sairastavan matkustajan lähellä, altistuvat tartunnalle. Sama koskee sairastunutta henkilöä palvelleita miehistön jäseniä. Lähellä istuneita ovat samalla rivillä sairastuneen kanssa ja viidellä seuraavalla edessä ja takana olevilla riveillä istuneet. Muilla matkustajilla ei ole vaaraa saada tartuntaa.

Tartuntatautilain ja -asetuksen mukaan tuberkuloosille altistuneet on jäljitettävä ja saatettava asianmukaiseen seurantaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut Finnairille määräyksen antaa Kansanterveyslaitokselle ko. lennolla olleiden, sairaan henkilön lähellä istuneiden henkilöiden ja häntä palvelleen henkilökunnan henkilötiedot. Heidät kutsutaan tutkimuksiin ja seurantaan.

Kansanterveyslaitos koordinoi tuberkuloosille altistuneiden jäljitystä ja seurantaa silloin kun he asuvat eri alueilla. Lentomatkustajien jäljittämistä on tapahtunut Suomessa muutaman kerran aikaisemminkin.

Lisätietoja:
Infektiolääkäri Mari Kanerva, Kansanterveyslaitos, puh. 09-4744 8557
Ylilääkäri Jukka Mattila, STM, puh. 09-160 74030

Sivun alkuun