Hyppää sisältöön
Media

Kansaneläkkeeseen viiden euron tasokorotus syyskuussa 2006

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2005 11.50
Tiedote -

Kansaneläkkeeseen tehdään tasokorotus, jonka suuruus on 5 euroa kuukaudessa. Korotusta maksetaan 1.9.2006 alkaen. Sama korotus tehdään myös leskeneläkkeen täydennysmäärään, maahanmuuttajan erityistukeen, pitkäaikaistyöttömän eläketuen kansaneläkeosuuteen, luopumistuen täydennysosaan ja sukupolvenvaihdoseläkkeen täydennysosaan.

Kansaneläkkeen tasokorotuksen ansiosta myös sotilasavustuksen perusavustuksen määrä nousee 5 euroa ja ylimääräisen rintamalisän enimmäismäärä 2,25 euroa kuukaudessa.

Korotukset toteutetaan osana kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tukemiseksi esitettyjä toimenpiteitä.

Tasokorotuksen kustannusvaikutus valtiontaloudelle on vuositasolla yhteensä noin 40,5 miljoonaa euroa, josta kansaneläkemenojen osuus on noin 39,5 miljoonaa euroa. Korotus koskee noin 660 000 kansaneläkkeen saajaa, kun otetaan huomioon myös syntyvät uudet eläkeoikeudet. Nettoeläke kasvaa myös niillä työeläkkeensaajilla, jotka eivät saa kansaneläkettä, mutta ovat verotuksessa oikeutettuja eläketulovähennykseen. Tasokorotuksen ja sen johdosta kasvavan kunnallisverotuksen eläketulovähennyksen yhteisvaikutuksena arviolta yli 900 000 eläkkeensaajan nettotulot kasvavat vuonna 2006.

Valtioneuvosto päätti istunnossaan torstaina 1. joulukuuta esittää, että Tasavallan Presidentti vahvistaa asiaa koskevat lakimuutokset.

Lisätietoja:

Vanhempi hallitussihteeri Juha Rossi, STM, puh. 09-1607 3866

Sivun alkuun