Hyppää sisältöön
Media

Invalidpension kan även i fortsättningen lämnas vilande på grund av tillfälligt

sosiaali- ja terveysministeriö
Utgivningsdatum 16.9.2013 9.11
Pressmeddelande -

Försöket med att lämna invalid- och sjukpensionen vilande har varit tidsbestämt, och det föreslås nu att lagens giltighetstid förlängs med ytterligare tre år för att man ska kunna bättre bedöma dess effekter. Avsikten är att lagen ska träda i kraft 1.1.2014 och vara i kraft till utgången av år 2016.

Regeringen föreslår att invalid- och sjukpensionen också i fortsättningen kan lämnas vilande på grund av arbete i minst tre månader och högst två år. Att pensionen är vilande innebär att utbetalningen av invalid- och sjukpension avbryts under den tid man arbetar. Om man slutar arbeta görs ingen ny bedömning av arbetsförmågan utan betalningen av nvalid- och sjukpension fortsätter. Med möjligheten att lämna  invalid- och sjukpensionen vilande har man velat stödja försök med att arbeta utan rädsla för att förlora pensionen. Målet är att människor med invalid- eller sjukpension ska återgå till ett arbete som lämpar sig för dem.

Bestämmelserna ska även ändras så att invalid- och sjukpensionen kan lämnas vilande redan efter en månads avbrott. För närvarande ska invalid- och sjukpension utbetalas i minst tre månader mellan perioderna då pensionen lämnas vilande. Mottagandet av tillfälliga och kortvariga jobb underlättas när invalid- och sjukpensionen kan lämnas vilande på nytt redan efter en månad.

Regeringen överlämnade propositionen som gäller saken till riksdagen måndagen den 16 september. Propositionen anknyter till budgetpropositionen för 2014.

Ytterligare information

Pia Nissinen, regeringssekreterare, tfn 0295 163186, [email protected]På vår webbplats

Invalidpension

Sivun alkuun