Kansainvälinen elatusavun perintä
Kansainvälisessä elatusapujen perinnässä on vuonna 2011 tullut voimaan muutoksia, joiden taustalla on 18.6.2011 voimaan tullut Neuvoston asetus (EY) N:o 4/2009 toimivallasta, sovellettavasta laista, päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta sekä yhteistyöstä elatusvelvoitteita koskevissa asioissa (jälj. elatusapuasetus). Elatusapuasetuksen ja siihen liittyvien kansallisten lainsäädäntömuutosten käytännön soveltamisen helpottamiseksi tähän on koottu tietoa keskeisimmistä muutoksista sekä niiden vaikutuksista.
Muutoksia elatusapujen perintää käsittelevään kansalliseen lainsäädäntöönLaki Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa (1076/2010)
Tuli voimaan vuoden alussa 2011.
2 § Keskusviranomaiseksi oikeusministeriö.
3 § Kuntien sosiaaliviranomaisille velvollisuus antaa virka-apua henkilön olosuhteiden ja sovinnollisen ratkaisun mahdollisuuksien selvittämiseksi.
Laki elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta (1077/2010)
Laki lapsen elatuksesta (704/1975)
Muutettiin 8 §:n 1 momentti sekä lisättiin lakiin uusi 8 a §.
Jos lapsella ei ole kotipaikkaa Suomessa, elatusavusta tehty sopimus voidaan esittää vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle, jossa elatusvelvollisella on asuinpaikka.
Sosiaalilautakunta voi vahvistaa elatusavusta tehdyn sopimuksen, vaikka lapsella tai elatusvelvollisella ei ole Suomessa asuinpaikkaa (8 a § määritellyin edellytyksin). Kansaneläkelaitokselle uusia tehtäviä
Neuvoston elatusapuasetuksen voimaantulon yhteydessä Kansaneläkelaitos nimettiin elatusapuasetuksen 71 artiklan mukaiseksi julkisyhteisöksi, jolla on elatustukea myönnettyään oikeus suorittaa seuraavia keskusviranomaisen tehtäviä:
- Hakea päätöksen tunnustamista tai päätöksen tunnustamista ja julistamista täytäntöönpanokelpoiseksi (56 art.1 kohta a alakohta).
- Hakea pyynnön vastaanottavassa jäsenvaltiossa tehdyn tai siellä tunnustettavan päätöksen täytäntöönpanoa (56 art. 1 kohta b alakohta).
- Esittää erityisiä toimenpiteitä koskevia pyyntöjä (56 art. 1 kohta).
Elatusapuasetuksessa tehtäviä myös kuntien sosiaalilautakunnilleNeuvoston elatusapuasetuksen mukaan Suomen kuntien sosiaalilautakuntien vahvistamat elatusapusopimukset rinnastetaan tuomioistuinten antamiin elatusapupäätöksiin. Näin ollen sosiaalilautakuntien vahvistamat sopimukset ovat asetuksen mukaisesti pantavissa täytäntöön toisessa jäsenvaltiossa kuten tuomioistuinten päätökset.
Sosiaalilautakunnan (socialnämnd) rooli sellaisena hallintoviranomaisena, joka on toimivaltainen elatusvelvoitteita koskevissa asioissa (asetuksen 2 artiklan 2 kohta), on kirjattu asetuksen liitteeseen X. Liite X hyväksyttiin ja julkaistiin EU:n virallisessa lehdessä marraskuussa 2011.
http://eur-lex.europa.eu/Result.do?RechType=RECH_celex&lang=fi&ihmlang=fi&code=32011R1142
Jos sosiaalilautakunnan vahvistamaan sopimukseen perustuva elatusvelvollisuus halutaan panna täytäntöön toisessa EU-jäsenvaltioissa, hakemukseen tulee liittää EU-asetuksen edellyttämä ote tehdystä sopimuksesta. Otteen antaa sopimuksen vahvistanut viranomainen. Otteita voivat pyytää Suomen keskusviranomaisena toimiva oikeusministeriö, Kansaneläkelaitos sekä elatussopimuksen osapuolet.
Huom! Kansaneläkelaitos ei voi itse täyttää otteita, sillä otteen voi antaa ainoastaan päätöksen tehnyt viranomainen.
Asetuksella otettiin käyttöön yhdeksän vakiolomaketta, jotka helpottavat keskusviranomaisten viestintää ja mahdollistavat lomakkeiden täyttämisen sähköisessä muodossa. Sosiaaliviranomaiset antavat liitteen I ja II mukaisia otteita.
Lomakkeet löytyvät Euroopan siviilioikeudellisesta Atlaksesta:
http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/mo_filling_fi.htm
Huomioita otteen (lomakkeen) täyttämiseen:Otetta ei voi antaa muu taho kuin päätöksen/elatussopimuksen antanut viranomainen. Jokaisesta elatussopimuksesta on laadittava oma ote. Sosiaalilautakunnan lomakkeelle laatimassa otteessa mainitaan ainoastaan päätöksessä tai sovinnossa esitetyt tai päätöksen tehneelle tuomioistuimelle (tai vastaavasti Suomessa sosiaalilautakunnalle) annetut tiedot. Jos laatijalla ei ole esimerkiksi tiedossaan asianosaisten osoitteita, ao. kohdat jätetään otteessa tyhjiksi. Otteet laaditaan ja kirjoitetaan Atlaksessa suomen, ruotsin tai haluttaessa pyynnön vastaanottavan jäsenvaltion kielellä. Atlas kääntää tarvittaessa lomakepohjan automaattisesti valitun jäsenvaltion kielelle. Tätä varten Atlaksen sivustolla tulee tehdä tarvittavat kielivalinnat.
Otteen voi kääntää valitun jäsenmaan kielelle siten, että laatija tarkastaa ensin sivun oikeasta ylälaidasta, että kieli on suomi (fi) ja sitten valitsee:
1. Lomakkeet (1-9) (sivuston vasemmassa laidassa)
2. Maa, jonka kielelle ote halutaan kääntää
3. Valitsee täytettävän lomakkeen
4. Täyttää lomakkeeseen tarvittavat tiedot suomeksi ja klikkaa lomakkeen alalaidasta kohdan "käännä lomakkeet"
Lomakkeet (otteet) on syytä täyttää siten, ettei käännöstarpeita synny. Tässä yhteydessä on huomattava, että Atlas kääntää ainoastaan lomakepohjan tekstin automaattisesti. Näin ollen on syytä kirjoittaa numeroin päivämäärä, jolloin lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta sen sijaan, että esimerkiksi kirjoitetaan lomakkeelle kääntämättömäksi jäävä teksti "kunnes lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta". Sosiaalilautakunnan laatiessa otetta elatussopimuksesta asiakirjan luonteeksi merkitään päätös. Otteen antajan virallisen nimen perään tulee kirjoittaa sulkuihin "sosiaalilautakunta", jos termi sosiaalilautakunta ei ole jo sosiaaliviranomaisen virallisessa nimessä. Tämä merkintä on tehtävä siitä syystä, että vastaanottava viranomainen tietää, että kyseessä on liitteessä X ilmoitettu hallintoviranomainen. Näiden merkintöjen lisäksi ote on allekirjoitettava ja/tai leimattava. Lomakkeen kohtaan "kantaja" kirjoitetaan lapsen nimi. Lomakkeeseen on täytettävä myös tieto indeksikorotuksista ja viivästyskoroista. Indeksikorotusten ja viivästyskorkojen merkitsemiseksi sosiaalivirastojen käytettäväksi on laadittu eri kielillä muutamia mallifraaseja. Näin voidaan minimoida käännöstarpeita ja -kustannuksia. Liitteenä on mallifraasitaulukko. Liitteenä on malli täytetystä lomakkeesta.
Edellä selostetun lisäksi Suomen keskusviranomainen voi saamansa toimeksiannon mukaisesti esittää, että elatusavun vahvistamista koskevan pyynnön lisäksi sosiaaliviranomainen huolehtisi isyyden vahvistamisesta isyyslain (700/1975) mukaisesti. Tämä on mahdollista, jos lapsen isäehdokas asuu Suomessa ja ulkomailla asuva hakija sitä pyytää.
Lisätietoja:Oikeusministeriön kansainvälisen oikeudenhoidon yksikkö, joka hoitaa asetuksen mukaisia tehtäviä keskusviranomaisena Suomessa, vastaa mielellään kaikkiin asetuksen soveltamiseen liittyviin kysymyksiin.
Yhteystiedot OIKEUSMINISTERIÖ, Kansainvälisen oikeudenhoidon yksikkö
PL 25
00023 VALTIONEUVOSTO
Fax 09 1606 7524
[email protected]
([email protected])
Anna-Lena Halttunen, Kansainvälisten asioiden sihteeri, puh. 0295 150 364
Tanja Holopainen, Kansainvälisten asioiden sihteeri, puh. 0295 150 464