Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ikääntyneille väkivallan uhreille tarkoitettu neuvontapuhelin lähtenyt hyvin käyntiin

Sosiaali- ja terveysministeriö
15.6.2006 6.30
Tiedote -

Ikääntyneille väkivallan uhreille tarkoitettu neuvontapuhelin avattiin 1. kesäkuuta numerossa 0800 04600. Puhelin avattiin kesäkuun 2006 ajaksi osana ikäihmisiin kohdistuvan väkivallan vastaista Kätketyt äänet -kampanjaa. Puhelimen toiminnasta vastaa neljä järjestöä ja sitä tukee sosiaali- ja terveysministeriö. Kesäkuun jälkeen ikäihmisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvissä asioissa neuvovat Naisten Linja Suomessa ry:n ja Suomen vanhusten turvakotiyhdistys ry:n puhelinpalvelut.

Puhelinkampanjan kahden ensimmäisen viikon aikana puheluja on tullut parikymmentä. Puhelimesta saadun palautteen perusteella näyttää siltä että tieto puhelimesta ei ole vielä levinnyt kaikkialle Suomeen, totesi kampanjasta vastaava projektipäällikkö Sirkka Perttu. Toivommekin nyt että erityisesti paikallislehdet ottaisivat aiheen palstoilleen puhelinnumeron kera. Verkkaisesta alusta huolimatta soittojen määrä on rohkaiseva, Perttu jatkoi. Neuvontapuhelintyön kokemus yleisesti on, että alkuvaiheessa ei tule juuri puheluja. Jo näinkin lyhyen kokemuksen pohjalta voidaan sanoa että tällaiselle neuvontapalvelulle on tarvetta.

Päivystävään puhelimeen soittaneet ovat olleet pääasiassa ikääntyneitä väkivallan uhreja, mutta puheluja on tullut myös heidän huolestuneilta omaisiltaan ja ystäviltään. Soittoja on tullut eri puolelta Suomea ja kaikki soitot ovat koskeneet kotona asuvia ikääntyneitä. Kaikki uhrit ovat olleet naisia. Soitoissa on tullut esille tavallisimmat ikääntyneisiin kohdistuvan väkivallan tilanteet: soittajat kertoivat fyysisestä ja henkisestä väkivallasta, taloudellisesta hyväksikäytöstä sekä hoidon laiminlyönnistä väsyneen omaishoitajan taholta. Suurin osa soitoista liittyi nykytilanteeseen, jotkut soitot ovat koskeneet aikaisemmin koettua väkivaltaa. Väkivallan tekijöinä oli ikääntyneitä puolisoita ja ikääntyneen aikuisia lapsia. Joskus väkivallan tekijöinä oli laajempi sukulaisjoukko.

Väkivallan seurauksina uhrit ovat kokeneet pelkoa, masennusta ja arvottomuutta. Väkivalta oli aiheuttanut myös itsemurha-ajatuksia.

Kuka tahansa väkivaltaa kokenut ikäihminen tai hänen omaisensa voi soittaa

Väkivaltaa kokeneet ikäihmiset tai heidän omaisensa voivat soittaa numeroon 0800 04600 kesäkuun 2006 ajan maanantaista perjantaihin kello 12-16 välisenä aikana. Puhelut ovat luottamuksellisia ja puhelimeen voi halutessaan soittaa myös nimettömänä. Puhelimeen vastaavat Naisten Linja Suomessa ry:n, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ja läheiset ry:n, Suomen vanhusten turvakotiyhdistys ry:n ja Vanhustyön keskusliiton koulututut työntekijät. Kesäkuun jälkeen ikäihmisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvissä asioissa neuvovat Naisten Linja Suomessa ry:n maksuton puhelin, numerossa 0800 02400 ja Suomen vanhusten turvakotiyhdistys ry:n puhelin, numerossa (09) 726 2422.

Kuukauden puhelinkampanja on lyhyt ja tieto puhelimesta leviää hitaasti. Puhelimessa on heinäkuusta syyskuun loppuun nauhoite. Nauhoitteessa kerrotaan kampanjan jälkeen neuvontaa ja tukea antavat tahot.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Sirkka Perttu, Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, puh. (09) 191 29069, 040 508 3656, [email protected]
Ylitarkastaja Helena Ewalds, STM, puh. (09) 160 73775, 050 466 2854, [email protected]

Sivun alkuun