Päivähoidon turvallisuussuunnitteluopas
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 27.2.2006 turvallisuustyöryhmän kartoittamaan päivähoidon turvariskejä ja tekemään ehdotuksia päivähoidon turvallisuuden parantamiseksi. Työryhmän työn pohjalta laadittu ohjeisto on koottu sosiaali- ja terveysministeriön ja Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakesin yhteisjulkaisuun Päivähoidon turvallisuussuunnittelu (Stakes, oppaita 71/2008).
Opas on tarkoitettu kunnallisessa ja yksityisessä päivähoidossa työskenteleville sekä päivähoidon tiloja suunnitteleville ja ylläpitäville henkilöille. Myös avoimessa varhaiskasvatustoiminnassa opasta voidaan käyttää soveltuvin osin.
Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää kuntia huolehtimaan, että oppaassa esitetyt asiat ovat päivähoidosta vastaavien virkamiesten sekä päivähoidon tilojen suunnittelusta, rakentamisesta ja korjaamisesta vastaavien tahojen tiedossa. Tällä tavoin voidaan yhä paremmin kehittää päivähoidon tiloja tukemaan varhaiskasvatuksen turvallista toteuttamista. Tärkeää on myös kunnan henkilöstölle kohdistettu päivähoidon riskeihin kohdistuva koulutustyö ja säännöllinen harjoittelu sekä uusien työntekijöiden perehdytyksestä huolehtiminen.
Päivähoidon turvallisuussuunnittelu tukeutuu mm. lasten päivähoitoa, työturvallisuutta, työsuojelua, kulutustavaroita ja kuluttajapalveluita, terveydensuojelua sekä pelastustoimintaa koskeviin lakeihin ja asetuksiin. Sen tuloksena syntyvä päivähoidon turvallisuussuunnitelma on lakisääteistä pelastussuunnitelmaa laajempi kokonaisturvallisuuden parantamiseen ja ylläpitoon tarkoitettu suunnitelma-asiakirja. Sen merkitys korostuu silloin, kun toimintayksikön koko tai kiinteistön huoneistojen lukumäärä ei edellytä pelastussuunnitelman laatimista.
Turvallisuussuunnitelmassa tarkastellaan vahinkoriskejä, jotka on jaettu henkilöriskeihin, toimintariskeihin, omaisuusriskeihin, tietoriskeihin ja muihin riskeihin. Keskeisiä henkilöriskejä ovat lapsen päivähoidosta hakemiseen liittyvät tilanteet, lasten ja henkilökunnan sairaudet ja tapaturmat, liikkuminen toimintayksikön ulkopuolella, lapsen katoaminen päivähoidosta ja uhkaavasti käyttäytyvän henkilön kohtaaminen. Toimintariskeistä käsitellään mm. henkilökunnan riittävyyttä ja kelpoisuutta, tukitoimintoja, kiinteistön toimintaa, piha- ja leikkialueita, sisä- ja ulkotilojen esteettömyyttä ja toimintayksikön ympäristöä. Omaisuusriskeistä merkittäviä ovat mm. kiinteistön tulipalot sekä kosteus- ja homeongelmat. Tietoriskejä aiheutuu mm. salassa pidettävien asiakirjojen säilyttämisestä, käsittelystä ja hävittämisestä. Päivähoitotoiminnan muut riskit ovat pääasiassa palvelun tuottamiseen liittyviä vastuu- ja laaturiskejä.
Opasta laadittaessa on tukeuduttu kuntien omiin turvallisuusohjeisiin. Niiden sisältämien hyviksi havaittujen käytäntöjen esille tuomisen toivotaan olevan avuksi turvallisuuteen liittyvien toimenpiteiden yhdenmukaistamisessa ja edelleen kehittämisessä maamme kaikissa päivähoidon toimintayksiköissä.
Opasta myy Stakes, hinta 25 €. Tilaukset ja tiedustelut: puh. (09) 3967 2190, www.stakes.fi/kirjakauppa
Lisätietoja antavatYli-insinööri Olli Saarsalmi, STM, puh. (09) 160 73186
Neuvotteleva virkamies Anne Eriksson (ruotsin kielellä), STM, puh. (09) 160 73187
Ylitarkastaja Tarja Kahiluoto, STM, puh. (09) 160 73227
(Sähköpostitse: [email protected])