Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

En betalningsdag vid utbetalning av FPA:s handikappförmåner

Sosiaali- ja terveysministeriö
12.6.2014 10.33
Pressmeddelande -

Från och med november betalas FPA:s handikappförmåner till alla mottagare av förmåner på den 7:e dagen i månaden. För närvarande är betalningsdagarna stegrade till tre (4:e, 14:e och 22:a dagen) enligt initialbokstaven i efternamnet. Handikappförmånerna består av handikappbidrag för personer under 16 år, handikappbidrag för personer över 16 år, vårdbidrag för pensionstagare och kostersättning.

Förändringen berör cirka 339 000 mottagare av förmåner. Om den sjunde dagen inte är en bankdag, betalas handikappförmånen föregående bankdag. FPA informerar alla mottagare av förmåner om ändringen av betalningsdag per brev.

Övergången till en betalningsdag skapar klarhet i betalningen av förmånerna. Samtidigt förenklas överföringen av statsmedel till FPA för utbetalning av handikappförmåner.

En betalningsdag vid utbetalning av folkpension och fronttillägg infördes redan i fjol höstas. Avsikten är att införa samma betalningsdag för FPA:s samtliga förmåner för att skapa klarhet och behandla mottagare av förmåner lika allteftersom som FPA:s datasystem uppdateras.

Statsrådets förordning om ändring av betalningsdag utfärdades den 12 juni. Förordningen träder i kraft 15.10.2014, och första gången betalas handikappförmånerna enligt det nya systemet ut på kontot den 7 november.

Ytterligare information

Pirjo Moilanen, konsultativ tjänsteman, tfn 02951 63183, [email protected]På vår webbplats

Handikapptjänster och stödformer

Sivun alkuun