Biologisten lääkkeiden vaihtojen turvallisuutta varmistetaan ohjeen ja toimenpidesuunnitelman avulla

Uudessa ohjeessa kuvataan biologisten lääkkeiden lääkevaihdon toimintaprosessi. Samalla julkaistiin toimenpidesuunnitelma siitä, kuinka lääkevaihdon lääkitysturvallisuutta voitaisiin yhä parantaa. Biologisia lääkkeitä käytetään muun muassa diabeteksen, reuman ja syövän hoitoon.
Biologisten lääkkeiden lääkevaihto alkoi apteekeissa asteittain 1.4.2024. Lääkevaihdossa määrätty biologinen lääke vaihdetaan apteekissa edullisempaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen, joka on todettu turvallisuus- ja tehotutkimuksissa vastaavaksi vertailukelpoisen valmisteen kanssa. Lääkevaihdon tavoitteena on alentaa lääkkeiden käyttäjien ja valtion lääkekorvausmenoja.
Biologisten lääkkeiden käytöstä neuvotaan terveydenhuollossa ja apteekeissa
Uudessa ohjeessa kuvataan biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoon liittyvä toimintaprosessi. Prosessi alkaa lääkärin tekemästä hoidon suunnittelusta ja lääkkeen määräämisestä. Lääkettä määrätessä otetaan huomioon myös lääkehoidon toteuttaminen käytännössä, esimerkiksi potilaan kyky annostella lääkettä ihon alle.
Ennen kuin potilas alkaa käyttää biologista lääkettä, hänelle annetaan terveydenhuollossa pistos- ja antolaiteohjausta. Apteekeissa annettavalla ohjauksella ja neuvonnalla tuetaan asiakasta käyttämään lääkettä oikein ja turvallisesti. Mikäli lääke vaihdetaan apteekissa edullisempaan, varmistetaan antolaiteneuvonnalla, että asiakas osaa käyttää vaihtunutta laitetta.
Turvalliset lääkehoidot edellyttävät sujuvaa tiedonkulkua
Uudessa toimenpidesuunnitelmassa kuvataan, kuinka biologisten lääkkeiden lääkevaihdon turvallisuuden seurantaa ja ohjausta tulisi kehittää. Keskeistä on, että tieto poikkeamatilanteista liikkuu sujuvasti apteekkien, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä viranomaisten välillä ja että niistä voidaan oppia.
“Lääkitysturvallisuutta vaarantavista poikkeamista tulisi kulkea sujuvasti tieto apteekkien ja hyvinvointialueiden välillä, ja tarvitaan myös selkeät ja sovitut toimintamallit siitä, miten poikkeamista voidaan parhaiten oppia. Tarvittaisiin vastuuviranomainen, joka keräisi tiedot haitta- ja vaaratapahtumista ja tarjoaisi kansallista ohjausta niiden estämisestä. Tietopohja on nykyisellään puutteellinen”, toteaa asiantuntija Aleksi Westerholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Lääkehoidon ohjausta ja tiedonhallintaa kehitetään osana sosiaali- ja terveysministeriön Lääkkeet ja apteekkitalous -hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on parantaa lääkehoitojen vaikuttavuutta, turvallisuutta ja laatua. Hanke perustuu hallitusohjelmaan, johon sisältyy runsaasti lääkkeisiin ja apteekkeihin liittyviä kirjauksia. Lisäksi Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus tekee sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta selvitystä kansallisista haitta- ja vaaratapahtumien ilmoitusmenettelyistä.
- Ohje: Biologisen lääkkeen vaihdon toimintaprosessi lääkkeen määräämisessä, pistosohjauksessa ja lääkkeen toimittamisessaTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 5.3MB
- Toimenpidesuunnitelma lääkitysturvallisuuden ja hoidon onnistumisen varmistamiseksi biologisten lääkkeiden apteekissa tapahtuvassa lääkevaihdossa Linkki toiselle sivustolle
- Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen sivut: Haitta- ja vaaratapahtumien tietotuotannon uudistaminen Linkki toiselle sivustolle
Lisätietoja:
asiantuntija Aleksi Westerholm, p. 0295 163 763, etunimi.sukunimi@gov.fi
neuvotteleva virkamies Tuija Metsävainio, p. 0295 163 449, etunimi.sukunimi@gov.fi