Hyppää sisältöön
Media

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon kokeilu etenee

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2011 14.37
Tiedote -

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden YTHS-mallin kokeilun suunnittelu- ja toimeenpanoryhmä on valinnut Lappeenrannan ja Seinäjoen mukaan kolmivuotiseen kokeiluun, jossa selvitetään ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämistä YTHS-mallin mukaisesti. Kokeilu on tarkoitus aloittaa vuoden 2011 syyslukukauden alkaessa, kun lopulliset päätökset rahoituksesta on tehty.

Kokeilussa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) tuottaa ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelut YTHS:n ja kokeilukunnan välisen sopimuksen mukaan. Kokeilun tavoitteena on luoda kattavat ja laadukkaat opiskeluterveydenhuollon palvelut ammattikorkeakouluopiskelijoille.

Kokeilua ohjaava työryhmä laati valintakriteerit, joiden perusteella se valitsi kokeilupaikkakunnat kokeiluun hakeneiden paikkakuntien joukosta. Valituista paikkakunnista toisella on YTHS:n toimipiste ja toisella ei. Kahdeksan kuntaa ilmoitti määräaikaan mennessä halukkuutensa kokeiluun.

Kokeilupaikkakuntien valintakriteereissä painotettiin erityisesti kuntien, oppilaitosten ja opiskelijoiden sitoutumista kokeiluun. YTHS:n opiskeluterveydenhuollon mallissa rahoitus perustuu Kelan, kuntien ja opiskelijoiden osuuteen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön vuokratukeen. Hankkeen osalta sosiaali- ja terveysministeriö vastaa sekä käynnistämiskustannuksista että vuokratuesta.

Kokeilu edellyttää myös,että paikkakunnalla on tilat, jotka ovat muun muassa sijainniltaan tarkoituksenmukaiset opiskelijoiden terveydenhuoltopalvelujen ja tarvittavien tukipalvelujen järjestämiseen. Kokeilupaikkakunnilla käytetään YTHS:n olemassa olevia tietojärjestelmiä ja kokeilu toteutetaan YTHS:n henkilöstöllä.

Kokeilun keskeisenä tavoitteena on selvittää ja arvioida Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä käytössä olevan toimintamallin soveltuvuutta ammattikorkeakouluissa opiskelevien terveydenhuoltoon. Tämän takia kokeilupaikkakunnan, ammattikorkeakoulun ja YTHS:n edellytetään tuottavan omalta osaltaan kokeilun arviointiin tarvittavat tiedot.

Lisätietoja

Johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM puh. 09 160 73804
Neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, STM, puh. 09 160 74138
Ylitarkastaja Niina Kiviaho, STM, puh. 09 160 73869 Muualla palvelussamme

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden YTHS-mallin kokeilun suunnittelu- ja toimeenpanoryhmä

Opiskeluterveydenhuolto

Sivun alkuun