Alkoholilain uudistuksen suuntaviivoista keskusteltiin syksyn toisessa työpajassa
Sosiaali- ja terveysministeriön koolle kutsumat sidosryhmät pohtivat alkoholilain uudistamisen suuntaviivoja toisessa työpajassa 17. marraskuuta. Työpajassa parikymmentä eri tahoa keskusteli näkemyksistään alkoholilakiin liittyvistä teemoista.
Tämänkertaisen työpajan teemoja olivat alkoholin aiheuttamat haitat, alkoholimainonta, anniskelualueiden rajaukseen liittyvät kysymykset sekä juominen julkisilla paikoilla. Sidosryhmät keskustelivat myös EU-tuomioistuimen alkoholijuomien etämyyntiä koskevasta ennakkoratkaisusta ja sen erilaisista, mahdollisista vaikutuksista Suomen alkoholilakiin.
Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus käynnistyi lokakuussa sosiaali- ja terveysministeriön koolle kutsumassa ensimmäisessä työpajassa, jonka avasi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula. Alkoholilainsäädäntö koostuu vuoden 1994 alkoholilaista ja sen nojalla annetuista 15 asetuksesta. Sääntely on nyt tarkoitus viedä asetuksista alkoholilakiin.
Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelua. Valtioneuvosto päättää viime kädessä uudistuksen poliittiset linjaukset. Arvio on, että sosiaali- ja terveysministeriö pyytäisi lausuntoja lakiluonnoksesta helmi-maaliskuussa 2016. Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle kevättalvella 2016. Lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.
Huom! Tiedotteeseen on 18.11. tarkennettu kohta, joka koskee EU-tuomioistuimen antamaa ennakkoratkaisua alkoholin etämyynnistä.
Lisätietoja:
Johtaja Kari Paaso, p. 02951 63340, [email protected]
Hallitusneuvos Ismo Tuominen, p. 02951 63341, [email protected]